Nyheter

Wilders bruker Israel i kampen mot islam

Støtter jødiske bosetninger. Vil ha palestinerne til Jordan.

Ekstreme høyrepartier bruker Israel i sin kamp mot det de kaller islamiseringen av Europa.

Geert Wilders, leder av det sterkt islamkritiske parti, Partiet for frihet (PVV), som er Nederlands tredje største parti, besøkte tidligere denne måneden Israel.

Til Jordan. I sin tale under en konferanse i Tel Aviv støttet Wilders de israelske bosetningene på Vestbredden, og uttalte at palestinerne skulle flytte til Jordan dersom de ønsket seg en stat.

– Vår kultur er fundert på kristendommen, jødedommen og humanismen – og israelerne kjemper vår kamp, sa Wilders senere til Reuters i Amsterdam

Hvis Jerusalem faller, blir Amsterdam, og New York de neste, sa Wilders.

Han forteller videre at han organiserer en «internasjonal frihetsallianse» for å forene grasrotbevegelser i kampen mot islam.

«Vår konflikt». Wilders er ikke den eneste høyreekstreme som har besøkt Israel nylig. Filip Dewinter, lederen av det belgiske høyrepopulistiske partiet Vlaams Belang, René Stadtkewitz fra det tyske Frihetspartiet, og Sverigedemokraternas internasjonale sekretær, Kent Ekerot, har også nylig besøkt Israel. Der utstedte de en «Jerusalemdeklarasjon», der de blant annet sa at Israel har rett til å forsvare seg mot all aggresjon, spesielt fra islamsk terror.

– Den arabisk-israelske konflikten illustrerer kampen mellom vestlig kultur og det radikale islam, sa Dewinter i Tel Aviv.

Ved å gi Israel sin støtte, får disse politikerne en anledning til å tale mot muslimene på hjemmebane. Europeiske muslimer er jo som regel propalestinske, fremholder analytikere.

Brudd. De høyreekstreme partienes besøk til Israel, ses som et brudd med de mer etablerte ekstreme høyrepartiene, som tradisjonelt har inntatt et antisemittisk ståsted og støttet arabiske land i deres kamp mot Israel

Wilders fordømmer åpent noen av de eldre høyrepopulistiske partiene, som National Front i Frankrike.

– Det er bare sløve rasistiske partier som jeg ikke bryr meg om, sa han, og la til at han ikke ville samarbeide med dem.

Pisker opp. Men Wilders får uansett hjelp av dem til å piske opp antimuslimske følelser.

National Fronts leder Marine Le Pen sjokkerte det franske politiske etablissementet nylig ved å sammenligne muslimer som ba utenfor fulle moskeer, med nazistenes okkupasjon under Den andre verdenskrig.

Le Pen, som overtar ledelsen i National Front etter sin far Jean-Marie, har også krevd at all offentlig støtte til bygging av morsker må opphøre.

Oskar Freysinger, en av forkjemperne for det sveitsiske forbudet mot minareter, advarte nylig under et møte i Paris mot den «demografiske, sosiologiske og psykologiske islamiseringen av Europa».

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter