Nyheter

Vern av homofile tilbake i FN-resolusjon

USA fikk flertall for endring.

«Et tilbakeskritt», var dommen da henvisningen til homofile ble tatt ut av FN-resolusjonen om beskyttelse mot drap og henrettelser. Nå er teksten endret.

LES OGSÅ: Seksuell legning fjerna frå vern mot vilkårlege drap

Vestlige delegasjoner til verdensorganisasjonen ble utmanøvrert og sa seg svært skuffet etter en FN-avstemning i november. Da vedtok hovedforsamlingens menneskerettskomité et hovedsakelig arabisk- og afrikanskstøttet forslag om å fjerne henvisningen til seksuell legning i resolusjonen som fordømmer drap og henrettelser basert på diskriminering.

Det var Benin og Marokko som sto bak den omstridte endringen, som ble vedtatt med liten margin.

Norges FN-ambassadør Morten Wetland var blant dem som var opprørt over vedtaket. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kalte avstemningen et tilbakeskritt. USA har sammen med europeiske land siden jobbet hardt for å få endret vedtaket.

– Klart budskap. Tirsdag godkjente den 192 land store hovedforsamlingen et amerikansk forslag til endring av teksten slik at henvisningen til seksuell legning ble tatt inn igjen. 93 land stemte for den nye teksten, mens 55 stemte mot. 27 land avsto fra å stemme.

– I dag har FN sendt et klart og rungende budskap om at rettferdighet og menneskerettigheter gjelder alle individer uansett seksuell legning, sa en fornøyd FN-ambassadør fra USA, Susan Rice, etter avstemningen.

I tillegg til drap på grunn av seksuell legning spesifiserer og fordømmer resolusjonen en rekke typer voldshandlinger. Drap på grunn av rase, nasjonalitet, etnisk opprinnelse, religion eller språk er blant overgrepene som nevnes.

Krevde endring. Resolusjonen vedtas annethvert år. En rekke menneskerettsorganisasjoner var dypt skuffet over avgjørelsen og har krevd en endring i vedtaket.

– Land som har prøvd å innskrenke avgjørende beskyttelse for homofile og lesbiske mennesker er nedkjempet, sier Boris Dittrich i Human Rights Watch om FN-vedtaket tirsdag.

– Hatkriminalitet på bakgrunn av seksuell legning eller kjønnsidentitet må bli bekjempet akkurat som hatkriminalitet på grunnlag av rase eller religion.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter