Nyheter

Frykter masseflukt i Sudan

Flyktningehjelpen advarer.

Flere millioner mennesker kan bli drevet på flukt dersom sørsudanerne går inn for løsrivelse fra nord, frykter Flyktninghjelpen.

I januar neste år skal det holdes folkeavstemning i Sør-Sudan om løsrivelse fra nord. Den politiske prosessen i forkant av folkeavstemningen har allerede hatt store følger for den humanitære situasjonen i Sør-Sudan, skriver Flyktninghjelpen i en ny rapport.

Bare siden oktober i år har mer enn 50.000 sørsudanere flyttet sørover, og nå frykter Flyktninghjelpen at situasjonen skal bli drastisk forverret.

– Sør-Sudan har så vidt tatt fatt på gjenoppbyggingsprosessen etter år med borgerkrig, og landet har meget begrenset kapasitet til å takle en slik situasjon, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson.

I verste fall kan 2,3 millioner mennesker bli fordrevet i eget land, mens 420.000 kan bli drevet på flukt over landegrensene, anslår organisasjonen.

Mange bosatt i nord. Om lag én million sørsudanere er i dag bosatt i nord, noe de har vært i opptil 20 år. Uavhengighet for Sør-Sudan vil kunne bety at disse blir tvunget til å velge statsborgerskap, noe som kan få svært alvorlige følger for dem, advarer Flyktninghjelpen.

Eiendom, landrettigheter og arbeidsplasser kan gå tapt, mens familierelasjoner kan bli revet i stykker.

Ved en eventuell deling av Sudan vil det ifølge Flyktninghjelpen være avgjørende at berørte mennesker raskt får avklart sin situasjon.

– Regjeringene i nord og i sør bør avgjøre fremtidig nasjonal tilhørighet og statsborgerskap med en gang for å fjerne den største kilden til usikkerhet og for å unngå at folk blir statsløse ved en eventuell deling, sier Rasmusson.

Nasjonsbygging. Flyktninghjelpen påpeker samtidig at en deling av Sudan vil utløse et stort behov for utviklingsprosesser i sør. Dette arbeidet må ikke gå på bekostning av sivilbefolkningen, advarer Rasmusson.

– Situasjonen etter folkeavstemningen vil være uforutsigbar. Hvis deling blir utfallet, vil sørsudanske myndigheter være overbelastet med å lage en avtale med nord og etablere politiske planer og lovverk for å bygge en nasjon og nasjonalstat, sier hun.

Ifølge Rasmusson er faren stor for en forverret humanitær situasjon ved en deling av landet.

Flyktninghjelpen gir samtidig uttrykk for bekymring for vold dersom sør går inn for løsrivelse, og i sin rapport påpeker organisasjonen at usikkerheten er forverret som følge av stor mangel på informasjon om prosessen.

– Det har vært et vakuum når det gjelder informasjon om folkeavstemningen og eventuell tilbakevending fra nord til sør, sier Rasmusson.

Norge øker støtten. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet mandag at Norge ville gi 30 millioner kroner til FNs nye nødhjelpsprogram i Sudan. Pengene skal gå til nødhjelp og mat.

– Sudan er et av de viktigste engasjementene for Norge, og landet står nå foran et avgjørende år, sier Støre.

Beskjeden om økte ressurser til humanitært arbeid viser at Norge følger opp sine forpliktelser overfor sivilbefolkningen i Sudan, mener Flyktninghjelpen.

– Norge bruker store ressurser, både økonomisk og politisk, i Sudan, og det er viktig at utenriksminister Støre nå prioriterer nødhjelpsarbeid i det neste året, sier Rasmusson.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter