Nyheter

Paven ville holde Tyrkia utenfor EU

WikiLeaks-avsløringer viser at pave Benedikt er skeptisk til muslimsk land som medlem i den europeiske unionen.

Den britiske avisa The Guardian skriver at WikiLeaks-lekkasjer avslører at paven er ansvarlig for Vatikanets «voksende fiendskap» mot tyrkisk medlemskap i EU.

Røtter. Dokumenter frigitt gjennom nettstedet WikiLeaks viser at daværende kardinal Joseph Ratzinger var var den «ledende røst bak pavestolens mislykkede forsøk på å sikre en referanse til Europas «kristne røtter» i EUs grunnlov.»

The Guardian skriver at Ratzinger i 2004 var uttalt motstander mot å slippe en muslimsk stat inn i EU. Vatikanet hadde ikke noe formelt standpunkt i spørsmålet, og ministatens fungerende utenriksminister Pietro Parolin forsøkte å tone ned dramatikken ved å si at synspunktene var Ratzingers personlige og ikke uttrykk for Vatikanets offisielle politikk.

Amerikansk påvirkning. I 2006 hadde pipa fått en annen lyd. I mellomtiden var Ratzinger blitt pave Benedikt. Til amerikanske diplomater skal paven ha uttalt at Vatikanet har vært åpne for tyrkisk adgang til EU så sant landet oppfylte EUs kriterier.

Men ifølge amerikanske diplomatiske kilder hadde paven liten tro på at landet ville oppfylle kravene til religionsfrihet:

Dokumenter frigitt av WikiLeaks viser at amerikanske myndigheter har prøvd å påvirke Vatikanet til en mer positiv innstilling til tyrkisk EU-medlemskap.

Polen. WikiLeaks-avsløringene fra Vatikanet gir et innblikk i Den katolske kirkes engasjement i en rekke politiske spørsmål.

Daværende USA-ambassadør til Vatikanet, Francis Rooney, rapporterte hjem til Washington i 2006 at pave Benedikt håpet at det katolskdominerte Polen ville holde stand innen EU i familie- og livsrettspørsmålene og at landet ville være en motvekt mot vest-europeisk sekularisme.

Chavez. Amerikanske diplomater i Vatikanet har også rapportert hjem at paven ønsker å undergrave Hugo Chavez´ innflytelse i Latin-Amerika. Ifølge rapportene ser paven Venezuelas maktposisjon som en utfordring mot katolisismens innflytelse i verdensdelen. Dokumentene viser at Vatikanet har bedt USA strekke en hånd ut mot Cuba for å «redusere Chavez´ innflytelse og bryte opp hans kabal for Latin-Amerika.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter