Nyheter

Reinfeldt advarer mot spekulasjoner

- Uakseptabelt å gå rundt med bomber på seg, sier svensk statsminister..

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt advarer folk mot å trekke forhastede slutninger etter eksplosjonene i Stockholm.

– Det er uønsket at en mann kan gå rundt med sprenglegemer på seg i Stockholm. Det er uakseptabelt i et åpent samfunn som vårt, hvor folk av ulik bakgrunn, som tror på forskjellige guder, eller som ikke tror, bor side ved side. I et demokrati som vårt har sinte og frustrerte mennesker anledning til å uttrykke sin mening uten å bruke vold, sier Fredrik Reinfeldt.

LES OGSÅ: Säpo: Frykter flere bak bombemannen

Han advarer sine landsmenn mot å trekke forhastede slutninger etter lørdagens eksplosjoner.

– Det vi vet, er at en bil har eksplodert, at en mann har omkommet, og at Säpo og TT har mottatt en e-post med trusler mot Sverige. Vi har ikke bekreftet om disse tingene henger sammen.

LES OGSÅ: «Gud ta mitt liv når du er fornøyd med meg»

Mangel på svar kan føre til uheldige spekulasjoner, advarer han.

– Det kan i sin tur føre til slutninger som skaper bilder som det blir vanskelig å forandre i ettertid. Vi må stå for åpenhet og gi demokratiet og rettsvesenet tid til å arbeide, sier Reinfeldt.

LES OGSÅ: Säpo: Frykter flere bak bombemannen

Storbergets avsky. Regjeringen reagerer med avsky på terrorangrepet i Stockholm, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

– Vi reagerer med avsky på det som er skjedd i Stockholm. Det viser at de analyser som politiet og sikkerhetstjenestene har gjort av trusselnivået i Norge, er riktige, sier Knut Storberget til NTB.

Norge har utstrakt kontakt med Sverige både politifaglig og politisk på terrorfeltet, og også denne saken vil bli fulgt nøye, sier han.

To eksplosjoner rystet Stockholm sentrum lørdag ettermiddag. Først eksploderte en bil, og deretter sprengte en mann seg selv i lufta like i nærheten.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo opplyste søndag formiddag at saken ville bli etterforsket som en terrorhandling.

Styrket innsats. Saken viser at det er behov for stor årvåkenhet på terrorfeltet, mener justisminister Knut Storberget.

– Det er derfor vi i Norge så massivt har valgt å styrke PST økonomisk og bemanningsmessig, og det er derfor vi også for to uker siden la fram en handlingsplan mot radikalisering, sier Storberget.

PSTs økonomi er styrket med 50 prosent og bemanningen med 30 prosent, sier Storberget.

– Vi har også lagt fram en handlingsplan for forebygging av voldelig ekstremisme, og denne retter seg særlig inn mot yngre mennesker. Og det siste vi har gjort, er å legge fram et lovforslag om datalagring, sier Storberget.

Terrorbekjempelse er ett av motivene bak regjeringens forslag om datalagring, sier han.

Trusselnivået uendret. Verken i Norge eller i Sverige er trusselnivået hevet etter lørdagens eksplosjoner i Stockholm.

– PST har sagt at trusselnivået i Norge er lavt, men at vi beveger oss i en retning hvor Norge blir mer og mer likt land som har opplevd terrorangrep, sier Storberget.

– Påvirker dette trusselvurderingen i Norge?

– Det er det PST som vurderer, men så langt har jeg skjønt etter min kontakt med PST er at det ikke gjør det.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter