Nyheter

Assange i varetekt – mener WikiLeaks bør beskyttes

Dommer nektet kausjon.

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange holdes i varetekt i London en uke. – WikiLeaks fortjener beskyttelse, ikke trusler og angrep, skriver Assange i en kommentarartikkel.

Assange motsetter seg utlevering til Sverige, hvor han er mistenkt for voldtekt og andre seksuelle overgrep.

Tirsdag ettermiddag forklarte han seg for retten i London etter å ha blitt pågrepet da han meldte seg for Scotland Yard.

Assange stilte i retten forsterket av profilerte støttespillere som journalisten og forfatteren John Pilger, filmskaperen Ken Loach og mediekjendisen Jemima Khan. Samtlige ville stille med penger for å få WikiLeaks-grunnleggeren løslatt.

Men dommeren nektet Assange kausjon og varetektsfengslet ham fram til neste rettsmøte 14. desember. Dommeren nektet kausjon av tre årsaker, ifølge The Guardian: Han har tilgang til store økonomiske ressurser, saken er alvorlig, og påtalemyndigheten frykter at han vil forsvinne.

Assange og forsvarerne hans hevder på sin side at de svenske beskyldningene stammer fra «uenighet om frivillig, men ubeskyttet sex».

– Svertekampanje. Tidligere har Assange flere ganger hevdet at han blir utsatt for en svertekampanje grunnet de mye omtalte lekkasjene av dokumenter fra blant annet USA.

Han tar til motmæle mot kritikerne i en kommentarartikkel som ble publisert av avisa The Australian tirsdag ettermiddag.

Demokratiske samfunn trenger sterke medier, mener han og skriver at WikiLeaks er en del av slike medier.

– Mediene bidrar til å holde styresmakter ærlige. WikiLeaks har avslørt noen tøffe sannheter om Irak- og Afghanistan-krigene og presentert historier om forretningskorrupsjon, skriver Assange.

Samtykket ikke. Assange ble pågrepet i London tirsdag formiddag. Han møtte så i rettslokalene i Horseferry Road flankert av sine britiske advokater Mark Stephens and Jennifer Robinson.

Spurt om han forsto at han kunne samtykke i å bli utlevert og møte sine anklagere i Sverige, svarte Assange følgende:

– Jeg forstår det, og jeg samtykker ikke.

Arrestordre. Pågripelsen skjedde som følge av at svenske myndigheter utstedte en internasjonal arrestordre mot Assange for ett tilfelle av ulovlig bruk av tvang, to tilfeller av seksuelle overgrep og ett tilfelle av voldtekt.

Samtlige overgrep skal ha skjedd mot to unge svenske kvinner mens Assange oppholdt seg i Sverige i august. Svensk påtalemyndighet avviste tirsdag at etterlysningen er en del av et komplott mot WikiLeaks.

– Jeg får spørsmål om det hele tiden. Men jeg har ikke sett noen som helst tegn på at det skulle være slik, sier statsadvokat Marianne Ny ifølge TT.

Jaget mann. WikiLeaks har for alvor havnet i fokus i år etter en rekke lekkasjer av amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan og fra USAs utenrikstjeneste. Lekkasjene har ført til sterke reaksjoner fra amerikanske myndigheter, og presset har økt kraftig både mot Assanges person og nettstedet som sådan.

Før han meldte seg i London, var ikke Assange blitt sett offentlig siden en opptreden i Genève for en drøy måned siden.

– WikiLeaks vil fortsette. WikiLeaks er mange tusen journalister verden rundt. En ny kausjonssøknad vil bli utferdiget, sa advokat Stephens da tirsdagens rettsmøte var over.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter