Nyheter

Amerikanerne slakter PST

WikiLeaks-lekkasje viser kritikk av norsk terroretterforskning.

Den amerikanske ambassadøren i Oslo er svært kritisk til hvordan Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker terror i Norge, ifølge en rapport lekket via WikiLeaks.

VG presenterer tirsdag rapporten som Oslo-ambassadør Barry White skrev 13. november i fjor. I rapporten heter det blant annet at amerikanerne er bekymret for at PST har problemer med å håndtere «komplekse etterforskninger».

Rapporten omtaler etterforskningen av de tre som nå er siktet for planlegging av terror: Mikael Davud, David Jacobsen og Shawan Sadek Saeed Bujak.

White skriver blant annet om PST at «de kan simpelthen ikke holde følge, ikke engang etter å ha trukket tilbake all annen overvåking fra all annen etterforskning i landet».

Avviste hjelp. Diplomatene klager over at norske myndigheter ikke tar advarsler fra USA tilstrekkelig alvorlig og at PST ikke har nok ressurser til å drive en effektiv bekjemping av terror.

Det avsløres at PST fikk tilbud om å få bistand fra 24 britiske etterretningsagenter som skulle overvåke de terrormistenkte, men norsk sikkerhetspoliti skal ha takket nei.

White rapporterer at krisetiltaksgruppen ved den amerikanske ambassaden ville ta saken opp med PST-ledelsen, og videre vurdere kontakt med Justisdepartementet og Utenriksdepartementet.

Storberget gir ros. Justisminister Knut Storberget mener USA har lite grunn til å klage.

– Jeg vil minne om at PST fikk stor internasjonal anerkjennelse da man i sommer gikk til pågripelse. Jeg synes det er all grunn til å gi honnør til PST, sier Storberget til VG.

Pressetalsmann Timothy Moore ved den amerikanske ambassaden sier til avisen at de ikke kommenterer enkeltdokumenter.

PSTs informasjonssjef Martin Bernsen sier at de «kan ikke kommentere opplysninger ambassader sender til sine hjemland».

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter