Nyheter

19 land kommer ikke til fredsprisutdelingen

Kina: Nobelkomiteen orkestrerer en anti-Kina-farse.

19 land har takket nei til å delta på fredsprisseremonien for den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, ifølge Nobelkomiteen.
Landene som ikke deltar under seremonien fredag denne uken, er foruten Kina:
Russland, Kasakhstan, Colombia, Tunisia, Saudi-Arabia, Pakistan, Serbia, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filippinene, Egypt, Sudan, Ukraina, Cuba og Marokko.
Ifølge Nobelkomiteen vil de fleste land som er invitert, være til stede i Oslo Rådhus. I alt skal cirka 50 land ha blitt invitert.

LES MER: Walesa tilbyr å motta prisen på vegne av Liu


Kineserne har imidlertid en annen versjon. På en pressekonferanse i Beijing tirsdag sa en talskvinne for regjeringen at et «stort flertall» av verdens land ikke kommer til å delta.
– Dere kan se svært klart at et stort flertall av verdenssamfunnet ikke kommer til å delta på seremonien. Over 100 land støtter oss, sier Jiang Yu.

LES MER: Frykter for fredsprisvinnerens kone

– Anti-Kina-farse. Hun sa også at Kina ikke vil la seg påvirke av klovner, ifølge Dagbladet.no. Utsagnet kom som en kommentar til at noen sammenligner Kina med Tyskland i 1936.
– De i Nobelkomiteen orkestrerer en anti-Kina-farse helt på egen hånd, sa hun.
Jiang gjentok også at tildelingen har ødelagt for forholdet mellom Norge og Kina.
– Når regjeringen åpenlyst støtter en feilaktig avgjørelse har det ødelagt det politiske fundamentet for bilaterale reaksjoner. Det vil ikke bli så vennlig som før, sa Jiang, ifølge Dagbladet.no.
Kina vil dessuten ikke tillate at Liu Xiaobo blir brukt i et forsøk på å forandre landet.
– Ethvert forsøk på å gjøre et tema ut av Liu Xiaobo eller å forandre Kina vil mislykkes. Noen tror kanskje at de kan utøve press, sier talskvinnen.

LES MER: Frankrike vil samkjøre Nobel-svar overfor Kina

– Ingen supermakt. Samme dag publiserte det kinesiske utenriksdepartementet et essay om Kinas fredelige hensikter i verden på sine nettsider.
«Forestillingen om at Kina ønsker å overta for USA og dominere verden er en myte», heter det i essayet som er skrevet av landets toppdiplomat Dai Bingguo.
Han fremholder at Kina ikke ønsker å delta i noe våpenkappløp, men at det heller vil bruke sine ressurser på utvikling og sikre at folk har nok å spise.
«Når det gjelder politikk, respekterer vi de sosiale systemene og utviklingslinjen til ulike folk i verden. Når det gjelder økonomi, ønsker vi helhjertet å fortsette å utvikle oss. Når det gjelder militæret, så deltar vi ikke i noe våpenkappløp», fremholder Dai.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter