Nyheter

Løp New York Marathon etter 69 dager innesperret i gruve

Chilenske Edison Peña brukte tiden under jorda til å trene.

I 69 dager satt han innesperret i en sammenrast gruve i Chile. Søndag løp Edison Peña maraton i New York.

Peña kom rett nok i mål tre og en halv time bak vinneren, men for den chilenske gruvearbeideren var maratonløpet i New York likevel en seier fra start til mål.

LES MER: Chile: Sistemann reddet ut av gruven

To millioner mennesker heiet 34-åringen og de andre 43.000 løperne fram langs løypa, og store smerter i det ene kneet var ikke nok til at han ga seg.

Peña ble invitert til å delta i løpet av arrangørene, som også hilste ham velkommen med musikk fra favoritten Elvis Presley over lydanlegget da han nærmet seg mål.

SE BILDENE: Glede for de bergede gruvearbeiderne

Jogget i gruva. For få uker siden kjempet Peña og 32 kollegaer for å holde motet oppe, 700 meter under bakken i en sammenrast gruve i Chile.

Hele verden fulgte dramaet da de innesperrede gruvearbeiderne ble heist opp i dagen en etter en, Peña som tolvtemann etter over to måneder i mørket.

Nede i gruva forsøkte han etter beste evne å jogge i de trange gruvegangene, men treningsgrunnlaget var neppe det beste da han stilte på startstreken søndag.

Iført arbeidsstøvler greide han å løpe opptil en mil om dagen i gruvegangene, de første ukene uten å vite om han noensinne ville slippe levende opp i dagslyset igjen.

LES MER: Jubler over åpnet gruve

Motivere. – Jeg ønsker å motivere andre, så for meg var det verdt det å komme så langt for å løpe maraton, sa chileneren da han kom i mål.

– Jeg vil overbevise alle om at de kan gjøre det de setter seg fore å gjøre her i livet, sa han.

Løpeturen gjennom New Yorks gater tok ham 5 timer, 40 minutter og 51 sekunder, og chileneren la ikke skjul på at det kostet krefter.

LES MER: Chilenske gruvearbeidere må vente i månedsvis

Smerter. Peña fikk alle utgifter til New York-turen dekket av arrangørene, og da han og kona ankom flyplassen ble de hilst velkommen av Haile Gebrselassie.

Den etiopiske løperlegenden sliter selv med skade og stilte ikke til start søndag, noe Peña gjorde til tross for sin skade.

– Jeg kjempet med meg selv, jeg kjempet med mine egne smerter, men jeg kom meg til målstreken. Jeg ønsker å motivere andre til også å finne nødvendig mot og styrke til å overkomme sine egne smerter, sa han etter målpasseringen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter