Nyheter

Stoltenberg hardt ut mot mørkeblått alternativ

– En regjering av Høyre og Frp vil rasere arbeidslivet, velferden og det som er oppnådd på likestilling.

Dette skremmebildet manet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) onsdag fram på NTLs landsmøte.

– Vi kan få den mest konservative regjeringen vi har hatt noen sinne. En slik regjering bryter med den norske modellen på en grunnleggende måte, sa statsministeren.

Etter å ha takket Turid Lilleheie for innsatsen gjennom tolv år som leder for Norsk Tjenestemannslag, brukte Stoltenberg resten av taletiden til å angripe regjeringsalternativet utgått av Høyre og Fremskrittspartiet. En slik regjering vil gå til kraftige angrep på verdiene det norske samfunnet er tuftet på – arbeid, velferd og likhet – hevdet han.

– Det er farlig å tro at den norske modellen, som har gitt oss lav arbeidsledighet og gode velferdsordninger, er noe vi har uansett. Den er et resultat av hardt politisk arbeid gjennom mange år. En krysning mellom Høyre og Fremskrittspartiet er et eksperiment som truer viktige deler av denne modellen, sier Stoltenberg til NTB.

– Jens er redd. Frp har for lengst sparket i gang den lange valgkampen fram mot neste års kommune- og fylkestingsvalg. Onsdag kunne det synes som om Stoltenberg også meldte seg på.

– Det er en tendens til at høyrepartiene, som alltid har stått for en annen politikk, prøver å framstille det som om de har vært pådriverne for den norske modellen. Det er mildt sagt spesielt når vi ser på Frp, som er grunnlagt på det stikk motsatte, sa Stoltenberg.

At statsministeren nå konsekvent omtaler Høyre og Frp sammen som en blokk, ser Frp-leder Siv Jensen som et tegn på at høyresidens gode meningsmålinger begynner å bite. Hun mener Stoltenberg er «seriøst redd for å miste makten».

– Jeg vil be ham rette oppmerksomheten mot egen politikk, ikke snakke seg vekk fra løftebruddene ved å si at Høyre og Frp vil rasere Norge. Målingene viser at stadig flere ikke kjøper dette. Uten et systemskifte vil vi fortsatt ha en skandaløs behandling av gamle og pleietrengende og en statsminister som skyver skylden over på kommunene, sier Jensen.

Trakk grensen. I sin tale dro Stoltenberg en skarp grense mellom sin egen regjerings politikk og det han mener en mørkeblå regjering vil stå for. Høyresidens angrep på fedrekvoten er det alvorligste anslaget mot likestillingen på mange år, mener han. Og flere milliarder kroner i skattelette sammen med det han beskriver som en fullstendig ansvarlig pengebruk i Frp-regi, er en voldsom trussel mot det norske velferdssamfunnet.

– Da vi tok over etter valget i 2005 lå det klart lovforslag som dramatisk ville svekket arbeidernes rettigheter. Tro ikke et øyeblikk at høyrepartiene ikke vil plukke opp der den forrige regjeringen slapp, sa Stoltenberg.

Jensen mener at velgerne gjennomskuer Stoltenbergs svartmaling.

– Velgerne kan tenke selv og er lei av statsministerens skremselspropaganda. De vil ha forandring. Kan det for en gangs skyld streife Stoltenberg at folk vil ha noe annet enn det han står for, spør Jensen oppgitt. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter