Nyheter

Opposisjonen fortsatt kritisk til Sps pengegaver

Riis-Johansen står på sitt om pengegaver. Navarsete sier han burde vært informert.

Senterpartileder Liv-Signe Navarsete innrømmet i kontroll- og konstitusjonens høring tirsdag at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen burde vært informert om pengegavene til Sp.

– Vi forvisset oss ikke om at Riis-Johansen var kjent med det. Det burde vært gjort, men vi forsøkte ikke å holde støtten skjult for ham, sa Navarsete.

Saksordfører Per-Kristian Foss (H) ville vite om hun ikke burde ha skjønt tidligere at støtten fra de to offentlige energiselskapene Troms Kraft og Eidsiva Energi var ulovlig.

Navarsete la vekt på at fornybarsatsingen først var ment som et prosjekt utenfor partiet, men at det etter hvert ble et partiforetak og at pengestøtten ble ren partistøtte.

Tror ikke. Opposisjonen fester fortsatt ikke lit til olje- og energiminister Terje Riis-Johansens forklaring om at han overhodet ikke hadde kjennskap til pengegavene på 700.000 kroner fra to kraftselskaper.

Kontroll- og konstitusjonskomiteens saksordfører, Høyres Per-Kristian Foss, finner det usannsynlig at en statsråd ikke hadde kjennskap til et så sentralt Sp-prosjektet som fornybarsatsingen.

– Uansett er det sløvt at han ikke nøyere leser e-post fra generalsekretæren om pengesituasjonen i partiet, sier Foss. Han sitter igjen med et mer negativt inntrykk av Riis-Johansen enn før høringen startet.

Olje- og energiministeren fastholdt i sin forklaring at det ikke er belegg for å hevde at Eidsiva Energi og Troms Kraft fikk konsesjoner som gjenytelse for pengestøtte.

Kjente ikke. – Verken gjennom e-poster eller på annen måte, skriftlig eller muntlig, er jeg blitt gjort kjent med pengegavene. Dem fikk jeg først vite om i september i år da Statistisk sentralbyrå la fram tall om partistøtte. Fornybarprosjektet til Sp er ikke noe tema for politisk ledelse i Olje- og energidepartementet, framholdt Riis-Johansen.

Komitéleder Anders Anundsen (Frp) mener det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål og at Riis-Johansen ikke klarte å gi en overbevisende framstilling av sin egen befatning med pengesaken. Han synes olje- og energiministeren ga en svak vurdering av habilitetsproblematikken.

KrFs Hans Olav Syversen sier at komiteen ikke har grunnlag for å mene at Riis-Johansen lyver, men mener at han utviser en politisk uvitenhet som er utillatelig.

– Kritikken gjelder særlig det forhold at han synes å være uvitende om innholdet i en rekke e-poster fra partiets generalsekretær. Det er på grensen til å være ignorant, sier Syversen.

Ap fornøyd. Aps Martin Kolberg var ikke blant dem som mente det var nødvendig med en åpen høring. Etter utspørringen av Riis-Johansen fastholdt Kolberg at Sp-statsråden ikke har gjort noe galt og ikke misbrukt sin embetsutøvelse.

Venstres leder Trine Skei Grande presset på om habilitet, og mente det burde ha ringt, ikke bare én bjelle, men et helt klokkespill, hos Riis-Johansen da Egebergs mange e-poster begynte å komme.

Olje- og energiministeren ville ikke spekulere om sin habilitet, men innrømmet at han ville ha vært inhabil, hvis han hadde kjent til pengegavene på det tidspunktet da konsesjonene ble gitt.

– Men det gjorde jeg altså ikke, understreket Riis-Johansen.

Hans statssekretær Sigrid Hjørnegård fastholdt at heller ikke hun hadde kjennskap til de omtalt pengegavene før SSBs oversikt ble lagt fram.

Habilitet. Riis-Johansen sa han hadde bedt om en habilitetsvurdering fra lovavdelingen i Justisdepartementet, fordi det ble reist tvil om hvorvidt det var vikarierende motiver for å tildele Eidsiva Energi og Troms Kraft konsesjoner.

Han betegnet dette som selve kjernen i saken og fastholdt at Stortinget skal være trygg på at beslutninger i departementet tas på nøytralt og faktabasert grunnlag.

– Det har ikke vært noen skjulte motiver eller usunne koblinger i denne saken, framholdt Riis-Johansen.

På spørsmål fra partikollega Ola Borten Moe om departementets rolle i fornybarprosjektet, svarte olje- og energiministeren at den er ikke-eksisterende.

– Jeg har aldri vært engasjert i den økonomiske biten av prosjektet. Det har aldri vært noen samtale mellom Egeberg og meg om hvordan prosjektet skulle organiseres og finansieres. Generelt sett har jeg ikke befattet meg med fornybarprosjektet, svarte Riis-Johansen.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) står fast på at han ikke hadde kjennskap til pengestøtten til partiet. Han mener at det ikke er belegg for å hevde at Eidsiva Energi og Troms Kraft fikk konsesjoner som gjenytelse.

Riis-Johansen redegjorde for sin befatning med pengestøtten under høringen som kontroll – og konstitusjonskomiteen holdt tirsdag. Olje- og energiministeren gjentok i all hovedsak de svarene han tidligere i oktober ga skriftlig til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Verken gjennom e-poster eller på annen måte, skriftlig eller muntlig, er jeg blitt gjort kjent med pengegavene. Dem fikk jeg først vite om i september i år da Statistisk sentralbyrå la fram tall om partistøtte. Fornybarprosjektet til Sp er ikke noe tema for politisk ledelse i Olje- og energidepartementet, framholdt Riis-Johansen.

Hans statssekretær Sigrid Hjørnegård fastholdt at heller ikke hun hadde kjennskap til de omtalt pengegavene før SSBs oversikt ble lagt fram. Hun gjentok sin tidligere forklaring om at hun hadde besvart en e-post fra tidligere generalsekretær Ivar Egeberg, der pengestøtte ble nevnt, men at hun ikke hadde festet seg ved denne opplysningen.

– Jeg svarte på denne e-posten, men den dreide seg om faktaopplysninger. Jeg registrerte ikke informasjonen om penger, og dette ble derfor heller ikke videreført til statsråden, forklarte Hjørnegård.

Riis-Johansen sa han hadde bedt om en habilitetsvurdering fra lovavdelingen i Justisdepartementet, fordi det ble reist tvil om hvorvidt det var vikarierende motiver for å tildele Eidsiva Energi og Troms Kraft konsesjoner. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter