Nyheter

Homoforbud kan bli gjeninnført

«Don't ask, don't tell»-politikken i USAs forsvar må gjennom flere rettsrunder.

Samme dag som USAs militære for første gang begynte å verve åpne homofile, ble det klart at gruppen igjen kan bli utestengt.

En ankedomstol besluttet onsdag at det amerikanske forsvaret midlertidig kan gjeninnføre forbudet mot homofile som er åpne om legningen sin.

Dermed kan militæret lukke døren for denne gruppen like raskt som den ble åpnet.

Siden det var klart at forbudet kunne bli gjeninnført, var det da også få homofile som møtte opp ved forsvarets rekrutteringskontorer da de hadde muligheten onsdag.

– Ikke spør. Det var tre dommere ved 9th Circuit Court of Appeals i San Francisco som valgte å lytte til argumentene til USAs regjering. Myndighetene mener forbudet mot åpne homofile bør oppheves av Kongressen, og ikke i rettsvesenet.

For en uke siden ga dommer Virginia Philips ved en føderal domstol i California beskjed om at rekrutteringskontorene skulle slutte med den gamle praksisen kalt «Don’t ask, don’t tell» (ikke spør, ikke fortell). Den innebærer at homofile bare kan være soldater dersom de ikke røper legningen sin.

Philips nektet tirsdag å oppheve sin egen kjennelse, og forsvaret gjorde det klart at de ville rette seg etter avgjørelsen.

Samtidig henvendte regjeringen seg til ankedomstolen, som nå altså har åpnet for at forbudet kan gjeninnføres midlertidig.

Ikke avgjort. Siste ord er imidlertid ikke sagt, og varigheten av det midlertidige forbudet skal opp til ny vurdering, samtidig som en lengre ankeprosess pågår i det amerikanske rettsvesenet.

Meningsmålinger viser at amerikanere flest støtter homofile i hæren, men republikanske politikere, deriblant tidligere presidentkandidat John McCain går sterkt imot endringen. For bare noen uker siden ledet han en såkalte filibuster, en uthalingstaktikk som hindret behandling av spørsmålet i Senatet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter