Nyheter

Løpet kjørt i Sverige – ikke flertall for Alliansen

Manglet 16 stemmer.

Stockholm (NTB-TT): Selv om regjeringsalliansen fikk ett mandat til under fintellingen, mangler det fortsatt to mandater på flertall i Riksdagen, med knappest mulig margin – 16 stemmer sto det på.

Opptellingen av de såkalte onsdagsstemmene – forhånds- og utenlandsstemmer som ikke var ferdig talt opp valgnatta, viser at Folkpartiet manglet ni stemmer på å ta et sosialdemokratisk mandat i Göteborg og sju stemmer i Värmland.

Om partiet hadde fått disse to mandatene, ville flertallet vært sikret for regjeringen i Riksdagen med 175 mandater. Nå blir det mindretallsregjering, med det høyreradikale Sverigedemokraterna i vippeposisjon.

Det endelige resultatet er at alliansen får 173 mandater og opposisjonen 176, fordelt på 156 til de rødgrønne og 20 til Sverigedemokraterna. Det er 349 seter i Riksdagen.

Tidligere på dagen ble det klart at Miljöpartiet så vidt gikk forbi Vänsterpartiet i Dalarna og dermed tok et mandat fra Socialdemokraterna. Det førte i sin tur til at et utjevningsmandat gikk til Centerpartiet.

Kan påklages. Siste ord er likevel ennå ikke sagt. Siden marginene er så hårfine, må det kontrolltelling til av alle de rundt 100.000 onsdagsstemmene i alle valgkretser.

Med så små marginer som i Värmland og Göteborg går det også trolig mot at resultatet blir innklaget, og at Valgprövningsnämnden må se nærmere på stemmer som er kjent ugyldig.

Dersom Valgprövningsnämnden blir trukket inn, kan det vare til november før et endelig resultat er klart. Det er en frist på ti dager til å klage på resultatet.

I mellomtiden blir den Riksdagen som nå er valgt, innsatt.

300 av 6 millioner. Opptellingen viser for øvrig et svært jevnt valg også regnet i stemmer. Da alle de til sammen 6.063 valgkretsene hadde levert inn sine resultater natt til onsdag, manglet Alliansen 297 stemmer av nesten 6 millioner på å være størst.

Regjeringsalliansens fire partier hadde 2.929.771 stemmer, mens opposisjonspartiene – de rødgrønne og Sverigedemokraterna – hadde 2.930.068 stemmer.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har gjort det helt klart at han ikke vil regjere med støtte fra Sverigedemokraterna. Han har vært frampå for å be om støtte fra Miljöpartiet, men den invitten ble kontant avvist.

Selv om Reinfeldt ikke får til noe formalisert samarbeid med Miljöpartiet og må regjere som mindretallsregjering, er det ikke sikkert det blir krise med det første likevel.

For at regjeringens forslag til statsbudsjett skal falle, må opposisjonen gå sammen om et alternativ, og det blir ikke aktuelt siden de rødgrønne også har gjort det helt klart at det ikke blir noe samarbeid med Sverigedemokraterna.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter