Nyheter

Mistanke om terrorplaner mot pavebesøk

Fem menn er arrestert av britisk politi, mistenkt for å ha planlagt en terrorhandling under pave Benedikt XVI sitt historiske besøk i Storbritannia.

De fem ble arrestert i en væpnet operasjon like før klokken 6 fredag morgen i London etter at antiterrorpolitiet mottok etterretningsinformasjon om en mulig trussel.

Politiet gjennomsøkte flere eiendommer, både forretningslokaler og boliger, i de nordlige og østlige delene av London, ifølge Scotland Yard.

– Vi har foreløpig ikke funnet noe mistenkelig, sa en talsmann for politiet fredag ettermiddag.

Gatefeiere. De fem mennene, som er mellom 26 og 50 år gamle, satt fredag i avhør på en politistasjon i sentrum av London. Mennene var gatefeiere, og var på jobb i Westminster i London da de ble pågrepet. De befant seg dermed ikke langt fra der paven skulle tale senere på dagen.

De fleste av dem antas å være algeriere, og mennene er ikke kjent av politiet fra før av, melder britiske medier.

Politiet mistenker at de har forberedt, tilskyndet til eller gitt noen i oppdrag å gjennomføre terrorhandlinger.

Godt beskyttet. Terrortrusselnivået i Storbritannia er ikke blitt hevet etter pågripelsene, og pavens besøk i landet fortsetter som planlagt.

– Etter dagens pågripelser ble sikkerhetsopplegget for pavebesøket revurdert og vi er trygge på at den nåværende planen fortsatt er tilstrekkelig god, sier en talsmann for politiet.

En talsmann for Vatikanet sier de har tillit til politiet i saken.

Paven er godt beskyttet, og benytter seg av en skuddsikker bil, omringet av sikkerhetsfolk. Politiet har lagt en jernring rundt paven under besøket. Prislappen på politiets sikkerhetstiltak er ventet å komme opp i 1,5 millioner pund (14 millioner kroner).

Uklar trussel. Tipsene om de fem arresterte kom kort tid før politiet gikk til aksjon, skriver The Sun.

Det er ikke klart hvem som skulle ville utgjøre en trussel mot paven, men etterretningstjenesten MI5 advarte torsdag om at republikanske utbrytergrupper fra Sinn Féin kunne angripe i Storbritannia, og at al-Qaida i Somalia og Jemen skal ha planer om å angripe Storbritannia.

Omstridt besøk. En talsmann for den katolske kirken i England og Wales sier de har 100 prosent tiltro til sikkerhetsopplegget rundt paven under besøket, som ble innledet torsdag.

Det fire dager lange besøket er svært omstridt. Fredag kom paven til London der han på et møte med flere tusen skolebarn i Twickenham kom med en appell om at katolske skoler må sikre trygge omgivelser for barn og unge.

Appellen blir betraktet som et innspill for å motvirke kritikken som har rammet den katolske kirken etter de omfattende overgrepene som prester har stått for mot barn i mange land.

Fredag ettermiddag møtte paven overhodet for den anglikanske kirken, erkebiskopen av Canterbury Rowan Williams.

Symbolsk viktig. De to har møttes mange ganger før, men møtet i erkebiskopens London-bolig, Lambeth Palace, ses på som symbolsk og historisk viktig, siden det var der den katolske kirken hadde sitt sete inntil Henrik VIII brøt med Roma i 1534.

På programmet sto også en tale til politiske og kirkelige ledere i Westminster Hall og en felles gudstjeneste sammen med erkebiskop Williams i Westminster Abbey.

Besøket er svært omstridt i Storbritannia på grunn av overgrepsskandalen og pavens syn på abort, prevensjon, homofili og kvinnelige prester. Meningsmålinger viser at et stort flertall er imot besøket, og det har vært flere mindre demonstrasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter