Nyheter

Paven advarer unge briter mot fristelser

Kommer med klare råd i kampen mot «aggressiv verdslighet».

Pave Benedikt XVI brukte sin første dag på britisk jord til å lede en utendørs messe for titusener av skotter. Der advarte han mot verdslige fristelser som sex, narkotika og penger.
Kampen mot det han tidligere på dagen kalte en «aggressiv verdslighet» ser ut til å bli et viktig tema under pavens fire dager lange besøk i Storbritannia
– Det er mange fristelser som kommer i deres vei hver dag: narkotika, penger, sex, pornografi, alkohol, som verden sier vil gi dere lykke, men som er ødeleggende og splittende, sa paven under messen i Bellahouston Park i Glasgow. Han advarte også mot det han mener er en tendens til å utelukke religiøs tro fra den offentlige debatten.

VÅRT LAND MENER: Uvelkommen gjest

Ifølge nyhetsbyrået DPA var det 65.000 mennesker til stede. Da forgjengeren pave Johannes Paul holdt messe på samme sted i 1982, hadde 250.000 mennesker funnet veien til parken.
At Storbritannia tar imot paven på skattebetalernes regning er omstridt, og da paven kjørte gjennom Edinburghs gater tidligere på dagen, hadde flere møtt fram for å protestere mot ham og den katolske kirke.
De aller fleste var imidlertid kommet for å ønske ham velkommen med flagg og smil. Ifølge internasjonale nyhetsbyråer hadde titusener av skotter stilt seg opp langs gatene.

SE BILDER: Paven gjester Storbritannia

– Sjokk. Mange briter er svært kritiske til paven, ikke minst på grunn av hans syn på abort, prevensjon og homofili. Men mest av alt er det overgrepssakene, der kirkens menn har misbrukt mindreårige gutter og jenter seksuelt, som har fått folk til å reagere.
Allerede før han landet innrømmet paven overfor pressen at den katolske kirken ikke hadde vært påpasselig nok når det gjelder pedofile prester.
Sjelden har han uttalt seg så klart som da han på flyet sa han var sjokkert over perversjonen i presteskapet.
– Disse avsløringene var et sjokk for meg, en stor sorg. Det er vanskelig å forstå hvordan denne perversjonen i presteskapet var mulig, sa han.

Møtt av dronningen. Dronning Elizabeth og hennes mann, hertugen av Edinburgh, var på plass for å hilse paven velkommen da han kom ut av Alitalia-flyet i Edinburgh.
Det er andre gang siden Henrik VIII brøt med pavekirken og dannet den anglikanske kirke i 1534 at en katolsk pave besøker Storbritannia. Benedikts forgjenger Johannes Paul var på besøk i 1982. Det var imidlertid ikke et statsbesøk, men i regi av Kirken. Denne gangen brukes det millioner av britiske skattepenger på besøket.
Paven må trå en fin balanse i England og Skottland etter at han i fjor tilbød å gjøre det lettere for anglikanere å konvertere, selv om de er uenige i kirkens syn på kvinnelige og homofile prester.

Uheldige uttalelser. Besøket har på forhånd vært omgitt av strid og kontroverser, ikke minst da en av hans egne nære rådgivere beskrev Storbritannia som et aggressivt ateistisk og tredjeverdenslignende land.
– Når man lander på Heathrow, tror man noen ganger man har landet i et land i den tredje verden. En aggressiv ny-ateisme har spredd seg i Storbritannia, sa kardinal Walter Kasper til det tyske magasinet Focus.
Han sa også at katolikker blir rammet av diskriminering i Storbritannia, og at man møter diskriminering om man bærer et kors når man reiser med British Airways.
Etter at intervjuet var trykket, opplyste Vatikanet at Kasper hadde meldt avbud til reisen av helsegrunner.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter