Nyheter

Avtalen om grenseboerbevis klar

Norge og Russland viser vei.

En norskrussisk avtale om grenseboerbevis vil bli undertegnet i Oslo i november, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov kommer selv til Norge for å undertegne avtalen.

– Med denne grenseboeravtalen samt grenselinjeavtalen for Barentshavet som undertegnes onsdag, viser Norge og Russland vei. Der andre peker på konkurranse og kamp om ressurser i nordområdene, er vi i stand til å inngå slike avtaler, sier Støre til NTB.

Grensesone. Som et resultat av avtalen vil innbyggerne på tvers av Schengen-grensen, i en sone på 30 kilometer på norsk og russisk side, kunne få utstedt et grenseboerbevis som gjør det mulig å krysse grensa uten visum. På russisk side vil dette omfatte Nikel, Petsjenga og Zapoljarny. På norsk side blir Kirkenes og nærområdene omfattet.

Hensikten med grenseboerbeviset er blant annet å sikre fri utveksling av arbeidskraft mellom Norge og Russland.

Visumfrihet. Grenseboerbeviset er viktig fordi nære naboer nå får en bedre kontakt over grensa. Dette er også en prøve på hvordan det går med ønsket om full visumfrihet på lengre sikt, sier leder Pia Svensgaard i Barents regionråd, et politisk samarbeidsorgan på tvers av grensene i Barentssamarbeidet.

– Visumplikten er hemmende overfor næringssamarbeid og utveksling over grensen, sier hun.

Alle som oppholder seg innenfor en 20 kilometer lang grensesone på russisk side, trenger i dag en spesialtillatelse for dette. En slik tillatelse blir i framtiden overflødig for dem som har grenseboerbevis.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter