Nyheter

Sliter med å løse strid om bosetninger

Partene i Midtøsten har begynt seriøse diskusjoner om sentrale spørsmål, sier USAs spesialutsending George Mitchell. Men bosetningsspørsmålet virker fastlåst.

Mitchell holdt en kort pressekonferanse tirsdag ettermiddag, men kunne ikke si noe konkret om innholdet i samtalene tidligere på dagen. Han sa likevel at forhandlingene ville fortsette i Jerusalem onsdag.

– Vårt felles mål er fortsatt å skape to land for to folk, sa Mitchell, en formulering palestinske representanter fortsatt ikke vil ta i sin munn fordi den indirekte gjør Israel til en stat for det jødiske folk.

Formuleringen antyder dermed at palestinske flyktninger kan miste retten til å vende tilbake til områdene de kom fra, og som nå ligger i Israel.

Bosetninger. Helt avgjørende for at forhandlingene kan fortsette når september måned er over, er at striden om de israelske bosetningene i okkuperte palestinske områder løses.

En meningsmåling offentliggjort tirsdag viser at flertallet av israelerne mener byggevirksomheten i okkuperte områder bør gjenopptas. Det øker neppe Israels vilje til å inngå kompromisser.

Meningsmålingen utført av instituttet Dahaf viser at 51 prosent av israelerne mener byggevirksomheten i de okkuperte områdene bør gjenopptas når den selvpålagte byggestansen utløper i slutten av september. Bare 39 prosent mener stansen bør forlenges.

– Må forhandle. Israel og de palestinske selvstyremyndighetene må snarest bli enige i striden om byggingen av nye bosetninger, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton før møtene tirsdag.

– For meg er valget svært enkelt: Ingen forhandlinger, ingen sikkerhet, ingen stat. Det er ikke håp om å lykkes uten direkte forhandlinger, sa Clinton til journalister i flyet på vei til Egypt.

Clinton begynte dagen med å treffe Egypts president Hosni Mubarak, før hun møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas.

Kollisjonskurs. USA oppfordrer Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å forlenge byggestansen for ikke å torpedere fredsforhandlingene, men det har Netanyahu til nå avvist.

Palestinerne krever fortsatt full stans og sier de vil bryte forhandlingene om byggevirksomheten gjenopptas.

– For oss kan det ikke være samtaler om å gjøre slutt på okkupasjonen mens okkupasjonen fordypes, sa den palestinske forhandleren Nabil Shaath.

Allierte av statsminister Netanyahu, som leder en koalisjon dominert av bosetningsvennlige høyrepartier, sier til nyhetsbyrået Reuters at regjeringen kommer til å bryte sammen hvis ikke byggevirksomheten gjenopptas.

Tirsdag ble det kjent at den selvpålagte israelske byggestoppen ifølge det israelske militæret utløper 30. september. Til nå har man trodd stansen skulle vare fram til den 26.

Delvis stans? I Dahafs meningsmåling sier 42 prosent at de vil støtte et kompromiss der israelerne bare gjenopptar byggevirksomheten i de bosetningene de regner med vil bli en del av Israel hvis palestinerne og Israel enes om en løsning.

Statsminister Netanyahu har antydet at han vil foreslå et slikt kompromiss, men palestinerne har avvist dette som helt uakseptabelt så lenge man ikke er blitt enige.

71 prosent av israelerne tror ifølge meningsmålingen ikke at de pågående forhandlingene vil gi fred. 68 prosent sier de tror gjenopptakelse av byggevirksomheten vil føre til at forhandlingene bryter sammen.

Jerusalem

Hillary Clinton skal etter planen møte både Netanyahu og Abbas sammen i Jerusalem onsdag for å holde samtalene gående. Diplomater sier at det ikke er ventet noen løsning på byggespørsmålet før mot slutten av måneden.

Israelske og palestinske ledere møttes i Washington 2. september til de første direkte fredssamtalene på snart to år.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter