Nyheter

NRK tar Fedrelandssalmen tilbake

NRK tar Fedrelandssalmen inn igjen som fast radioritual søndag morgen.

Reaksjonene var sterke da det tidligere i sommer ble kjent at Elias Blix sine kjente vers ikke lenger avspilles på NRK Radio tre minutter på sju på søndagene.

300 reaksjoner direkte til NRK og en betydelig medieoppmerksomhet om saken har fått P1-ledelsen til å gjøre retrett.

Ny vurdering. – Reaksjonene ble så omfattende at kanalledelsen fant det naturlig å ta en ny vurdering, sier kanalsjef Jon Branæs.

Resultatet på denne prosessen er at Fedrelandssalmen blir tatt inn igjen som fast innslag på sendeplanen.

På spørsmål fra Vårt Land bekrefter kanalsjef Jon Branæs at salmen skal avspilles på det tradisjonelle tidspunktet, 06.57 søndag morgen.

Programsjef Petter Myhr i NRK Trøndelag lover at tradisjonen gjenopptas allerede fra førstkommende søndag.

Ekte engasjement. Branæs sier han er «ganske overrasket» over styrken i lytterreaksjonene.

– I overkant av 300 reaksjoner er uvanlig mye. Reaksjonene virker i liten grad samordnet, men framstår som oppriktige skuffelser hos enkeltpersoner som har Fedrelandssalmen som et viktig ritual i sine liv. Det er en påminnelse om hva NRK betyr for mange, og det er et engasjement vi setter stor pris på. For oss er det ikke noe nederlag å gjøre om på denne beslutningen. Tvert imot vil jeg takke våre trofaste lyttere for engasjementet, sier Branæs.

Tradisjon. Avspilling av «Guds signe vårt dyre fedreland, og lat det som hagen bløma» er en tradisjon som går 70 år tilbake i tid. Siden 2004 er den spilt på samme tidspunkt hver søndag morgen i P1.

Tidligere i år ble det besluttet å bryte tradisjonen, og begrunnelsen var at sangen sjangermessig ikke passet inn i programmet «Sent og tidlig». Fungerende radiosjef Leif Kjartan Bjørsvik uttalte til Dagen Magazinet i juli at «tiden har gått fra avspillingen av Fedrelandssalmen» og at tradisjonen var med på å gi kanalen et uønsket «offisielt preg».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter