Nyheter

Glad laks og lykkelig lyr

Også sjødyrene blir hekta på lykkepiller.

Når du skyller ned rester av lykkepiller i do, får også havdyrene en del av gleden, melder Daily Mail.

Forskere fra universitetet i Porthsmouth har sett på hvilken effekt antidepressiva har på reker langs den britiske kysten, og funnet ut at lykkepiller får rekene til å se lyset. Problemet er bare at rekene helst bør holde seg i mørket for å unngå å bli spist.

Forstyrrer balansen. Forskerne har tatt for seg reker som har blitt eksponert for det anti-depressive stoffet fluoxetine, som blant annet finnes i den kjente lykkepillen Prozac. Både hos mennesker og reker virker dette stoffet inn på nivåene av det kjemiske stoffet serotonin, som finnes i hjernen.

Stoffet gjør at menneskene trekkes mot lyset i billedlig forstand, med andre ord blir de lettere til sinns. Hos rekene har stoffet samme effekt, bare noe mer bokstavelig. Undersøkelsene viser nemlig at rekene som er eksponert for fluoxetine, har fem ganger større sjanse for å svømme mot lyset i stedet for vekk fra det. Det gjør at de lettere kan spises av fisker eller fugler, noe som igjen kan ha store konsekvenser for rekebestanden.

– Krepsedyr er avgjørende for næringskjeden, og hvis rekenes naturlige oppførsel endres på grunn av antidepressiva i sjøen, kan det virkelig forstyrre den naturlige balansen i økosystemet, sier dr. Alex Ford fra institutt for marinvitenskap ved universitetet i Portsmouth til universitetets nettside.

– Mye av det som menneskene inntar, kan du finne igjen i havet. Det er for eksempel en enorm mengde koffein i avløpsvannet. Derfor er det ingen overraskelse at det vi får fra apoteket også vil forurense vassdragene.

LES OGSÅ: Eldre sluker antidepressiva

Tar inn medisiner. Dr. Ford understreker at medisinene enkeltvis ikke har noe virkning på havet, men at så fort alle havner sammen i en stor suppe, vil de få en effekt.

– Medisiner blir stort sett brutt ned i behandlingsprosessen, men det vi skjønner nå er at mer slipper gjennom kroppen enn det vi har trodd, sier han ifølge Daily Mail.

– Avløpsvann konsentrerer seg rundt elvemunninger og i kystnære områder, og det er der reker og andre sjødyr bor. Det betyr at rekene tar inn medisinene fra hele byer.

LES OGSÅ: Lykkepiller virker ikke

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter