Nyheter

Militæret infiltrerer det srilankiske liv

Krigsherjede srilankiske soldater tilpasser seg fredstiden. En stor del av dem skjenker te og tørker plastbord for turister.

I en trehytte nord på Sri Lanka har en soldat byttet ut pistolen med en saks, og trimmer hår og skjegg på turister i landet som var en krigssone fram til mai i fjor.

Frisørsalongens nabo kaller seg «Military Cafe» og her serverer krigsveteraner te og snacks til srilankiske turister. For bare litt over et år siden var de soldater i regjeringens årelange borgerkrig mot separatistbevegelsen Tamiltigrene (LTTE).

– Maten er frisk og er laget i en militærleir like i nærheten, sier korporal Nimal Karunaratne på kafeen i Mankulam, mens uniformerte soldater tørker av plastbord for kundene.

Disse foretakene er bare to eksempler på hvordan slutten på borgerkrigen har påvirket livene på Sri Lanka.

Militæret overtar deserterte områder. Etter en massiv militæroffensiv som vekte internasjonal bekymring over sivile dødsfall, ble tigrene knust. Men nordøstlige Sri Lanka, der den største delen av kampene foregikk, er nå et øde landskap.

De tidligere beboerne kan eller vil ikke flytte tilbake til de ødelagte byene. Området er fortsatt sådd med landminer og udetonert artilleri. Fordi det er såpass lite sivilt liv, har militæret satt opp butikker og kafeer langs motorveien.

300 kilometer sør for Mankulam i hovedstaden Colombo, blir et tidligere marinefartøy brukt til cocktailfester.

ABBAs hits blir spilt på musikkanlegget mens gjestene nipper til drinker og ser på solnedgangen fra dekk.

– Dette er det nye bildet av Sri Lanka som myndighetene vil vise, sier marinesjef Thisara Samarasinghe.

Gjennom krigens siste år, fraktet jetlineren 30.000 menn og forsyninger til slagmarkene opp og ned den nordøstlige kysten.

– Den ble angrepet flere ganger, men aldri truffet, forklarer Samarasinghe til gjestene mens de tar bilder av Colombos kystlinje.

Et annet eksempel på militær markedsføring ser vi på Palaly flybase nord på øya, der flyvåpenets helikoptre kan leies ut til forretningsmenn.

– Kundene betaler alt fra 950 dollar (6.500 kroner) for en fireseters Bell 206 til 3.000 dollar (19.000 kroner) for en tur i den russiskbygde Mi-17 transporter, sier flyvåpenets talsmann Janaka Nanyakkara.

– Hindrer utvikling. Til tross for at borgerkrigen er over, foreslo nylig myndighetene å opprettholde forsvarskostnadene på ca. 1,8 milliarder dollar (12 milliarder kroner) i året.

Størrelsen på forsvaret skal fortsatt være på 200.000 menn og kvinner for å sikre at Tamiltigrene forblir ute av stand til å gjennomføre et nytt kupp.

Kritikere sier at den militære tilstedeværelsen på Sri Lanka holder tilbake utviklingen.

– Uten å nedprioritere militæret etter krig, forgriper det seg på den sivile økonomien, påpeker Muttokrishna Sarvananthan, økonomisk konsulent for utenlandske investorer.

Sarvananthan sier at satsingen på militæret må kuttes for å kunne stimulere til en stabil vekst.

– Det er sløsing av offentlige ressurser å betale spesialtrente folk til å gjøre trivielle oppgave som å skjenke te og lage mat for gjennomreisende turister. Hvis det ikke er noe jobb, bør militæret nedskaleres for å spare penger, sier han. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter