Nyheter

Dansk, lesbisk babyboom

Andelen lesbiske som bor med egne barn er like stor som heterofile kvinner som bor med egne barn.

Center for alternativ samfundsanalyse (Casa) kom i fjor med en omfattende rapport om homofile, bifile og transkjønnedes levekår i Danmark. Ifølge en utvalgsundersøkelse uført av opinionsbyrået Catinét i forbindelse med rapporten, svarte 34 prosent av lesbiske kvinner at de bor med egne barn. Blant kvinner i kontrollgruppen av heterofile svarte 33 prosent det samme.

– Tydelig skifte. Det er grunn til å feste lit til den danske rapporten, og det er sannsynlig at forholdene i Norge følger i samme retning, mener norske samfunnsforskere. En av dem er Bera Moseng, som også er seniorrådgiver i Helseutvalget for bedre homohelse. Til Morgenbladet sier hun at det ikke er grunn til å tro at tallene ser veldig annerledes ut i Norge.

Det mener også doktorgradstipendiat ved NTNU, Sigrun Saur Stiklestad.

– Jeg merker et helt tydelig skifte sier Stiklestad, som for tiden skriver doktorgrad om planlagte barn i lesbiske familier i Norge. Da hun for syv år siden skrev hovedfagsoppgave om oppvekst med lesbiske mødre, hadde hun utfordringer med å finne nok ungdomsinformanter. Hennes daværende informanter hadde alle blitt født inn i heterofile forhold, og på senere tidspunkt i livet fått vite at mamma er lesbisk. Men norske familier har endret seg mye på få år. Å finne barn og ungdom som er født inn i lesbiske forhold er mye lettere i dag, sier hun.

Ukjente tall. Stiklestad understreker imidlertid at det er vanskelig å finne gode og sikre tall på hvor mange norske barn som er født av lesbiske mødre. Den viktigste årsaken til det er at homofile og lesbiske i Norge utgjør et ukjent antall personer, sier hun.

– Statistisk Sentralbyrå kan bare fortelle om antall barn med foreldre i registrert partnerskap. Det er nok mange lesbiske som har inngått partnerskap for å kunne stebarnsadoptere, men det er grunn til å anta de fleste barn av homofile vil ikke være å finne i denne statistikken, sier hun.

Forskeren stiller seg tvilende til at prosentandelen mødre som er lesbiske er like høyt som antallet mødre som er heterofile. Likevel er hun overbevist om at andelen lesbiske mødre har økt betraktelig.

– Terskelen for at lesbiske skal få barn er mye lavere nå. De som trenger hjelp til det har fått flere tilgjengelige alternativer, og det er mer aksept for at homofile får barn. Men vi skal ikke glemme at 90 prosent av alle norske kvinner føder barn. Selv om dette også inkluderer lesbiske kvinner, blir flertallet av barn i Norge født av heterofile kvinner, sier Stiklestad.

Inseminasjon. I den danske studien ble de av kvinnene som svarte ja til at de var lesbiske og bodde med barn, også spurt om hvordan barnet kom til. Men 95 prosent av kvinnene i kontrollgruppen hadde fått sine barn gjennom seksuelt samleie, gjaldt det bare 43 prosent av de lesbiske kvinnene. Nesten halvparten av de lesbiske mødrene hadde fått barn ved hjelp av inseminasjon, enten hjemme eller på klinikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter