Nyheter

Forbereder byggeboom på Vestbredden

Israelske bosettere vil bygge nær 3.000 nye boliger på den okkuperte Vestbredden.

Samtidig blir statsminister Netanyahu presset av USA til å forlenge forbudet mot nybyggingen.

Samme dag som Benjamin Netanyahu setter kursen mot Washington for å møte USAs president Barack Obama, skriver haaretz.com at høsten kan by på en byggeboom på Vestbredden.

Dersom byggeforbudet fra november i fjor ikke blir utvidet når det løper ut i september, vil israelske bosettere reise minst 2.700 nye boliger, ifølge avisa.

LES OGSÅ: Israelske bosettere urolige etter boikott

Presses fra flere hold. Striden rundt bygging av israelske boliger på palestinsk land er viktig. Palestinerne har satt som krav at byggingen må opphøre før det kan bli aktuelt med direkte samtaler mellom Israel og palestinerne. Derfor kommer president Barack Obama til å presse Netanyahu til å forlenge byggeforbudet når de to møtes tirsdag, skriver The Guardian.

Jerusalem Post skriver at Netanyahu vil si til Obama at Israel kan gå med på en delvis forlengelse av byggeforbudet.

På hjemmebane blir den israelske statsministeren presset av høyrekreftene i sin egen regjeringskoalisjon som vil at byggeaktiviteten skal tas opp igjen.

Men Netanyahu presses også fra bosetterne selv. Søndag demonstrerte en gruppe aktivister utenfor statsministerkontoret i Jerusalem, og på en kran hadde de hengt opp et banner med «Bibi (Benjamin) tråkker på bosettingene». Aktivistene hadde dessuten satt opp et lydanlegg der de spilte av gamle lydklipp med Netanyahu hvor han uttaler at byggingen skal fortsette.

LES OGSÅ: Ikea forsyner bosetterne

–10 minutter unna. Ifølge Netanyahu er hovedhensikten med turen til Washington å berede grunnen for direkte samtaler med den palestinske selvstyremyndigheten.

– Det er den eneste muligheten for å nå en løsning på konflikten mellom oss og palestinerne. Vi er 10 minutter unna hverandre. Ramallah berører nesten Jersusalem, sa Netanyahu søndag.

Kontakt mellom Israel og palestinerne den siste tiden har foregått via indirekte samtaler med USAs Midtøsten-utsending George Mitchell som megler. Mandag avviste den palestinske presidenten medieoppslag om at de indirekte samtalene skulle ha ført til utvikling i fredsprosessen.

– Det er ingen fremskritt i forhandlingene, og situasjonen er slik den har vært, sa Mahmoud Abbas.

LES OGSÅ: Bosetninger på Vestbredden skal fjernes

Stoler ikke på Abbas. Til tross for Abbas' avvisning skriver haaretz.com at det er tegn på fremskritt og viser til mandagens møte mellom Israels forsvarsminister Ehud Barak og den palestinske statsministeren Salam Fayyad.

De to politikerne møttes i kong David-hotellet i Jerusalem, men unnlot å snakke med pressen etterpå. I en uttalelse fra Fayyads kontor før møtet het det at «møtet ikke kunne defineres som forhandlinger, men at hensikten var å få til et bedre liv for palestinere».

Hamas, islamistbevegelsen som kontrollerer Gazastripen, reagerte negativt på nyheten om at Fayyad møtte Barak.

– Dette møtet viser at Abbas lyver når han sier at han ikke vil bevege seg mot direkte forhandlinger, sa Hamas-talsmann Fawzi Barhum. (©NTB)

LES OGSÅ: Ban: Israel og palestinerne må dele Jerusalem

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter