Nyheter

Kaller sexhefte 'tullete'

Helseutvalget for bedre homohelse mener Utdanningsdirektoratets ressurshefte om seksualitet er ubrukelig.

De er nevnt som en av samarbeidspartnerne i Utdanningsdirektoratets nye ressurshefte for lærere. Nå tar Helseutvalget for bedre homohelse bladet fra munnen. De mener Espen Ottosen (NLM) og Øyvind Håbrekke (KrF) har helt rett når de har tatt i bruk ord som makkverk, løgn og propaganda.

– Dette er blitt et hefte kun om homofil sex og homofil kjærlighet. Også heteroseksuell ungdom må kunne kjenne seg igjen, sier Bera Ulstein Moseng, forsker i Helse- utvalget for bedre homohelse.

LES OGSÅ: KrF-topp: – Sexhefte hjernevasker skolelever

I et leserinnlegg i dag tar Bera Ulstein Moseng og Rolf Angeltvedt, henholdsvis nestleder og leder i helseutvalget, et knallhardt oppgjør med Utdanningsdirektoratet og forfatterne av hefte Åse Røthing og Stine Helena Svendsen. Helseutvalget var leid inn til å bistå med sin kunnskap om homohelse, men kjente seg ikke igjen da de fikk se sluttresultatet.

«Forfatterne Åse Røthing og Stine Helena Bang Svendsen bruker i dette ressurshefte sjelden andre kunnskapskilder og referanser enn seg selv. De synes å blande egne livserfaringer med foreldede homopopulistiske årsaksforklaringer med en angstbitersk heteroseksuell agenda. Det fremstår ikke bra», skriver de i leserinnlegget.

Skeiv teori. Moseng mener at hefte fremstår som et propagandaverk for såkalt skeiv teori (på engelsk kalt queer- teori).

– Det spesielle med denne teorien at den gjør det spesielle til det generelle. Vi synes det blir litt angstbitersk. Heteroseksualiteten får skylden for alt. Det er klart at det finnes undertrykking av homofile, men å si at heteroseksualiteten er en undertrykkende livsform blir litt for voldsomt for oss.

'Ønsketenkning'. Ulstein Moseng reagerer også på at hefte fremstiller seksuell legning som noe folk lett hopper inn og ut av.

– De ønsker så gjerne at det skal være sånn. At du kan bestemme hvem du skal være seksuelt i dag, og så kan du være en annen i morgen. Forskning viser derimot det totalt motsatte. Den siste danske levekårsundersøkelsen viser at godt over 90 prosent definerer seg som heteroseksuelle. De har kun heterosex og forelsker seg kun i en av motsatt kjønn. Det er ønsketenkning å tro at bare oppdragelsen er annerledes, så vil det bli mange flere homofile, sier Ulstein Moseng.

– Dårlig forskning. Vil du fraråde lærere å bruke dette hefte?

– Ja. Det er for smalt. Lærere som skal undervise om seksualitet trenger gode krykker. Dette er ikke et par gode krykker.

– Perspektivet er antidiskriminerende. Burde ikke Helseutvalget heller juble over at her tar noen opp de homofiles sak?

– I utgangspunktet er det hyggelig, men her har det helt tippet over.

Ikke presse. – Hva tenker du om Utdanningsdirektoratets innsats?

– Jeg er overrasket. Dette er dårlig kunnskapsmessig og dårlig forskningsmessig. De kan godt ha med noe om skeiv teori, men her blir det hovedteorien.

– Vi kan ikke pushe voksnes seksualitet på barn og unge. I hefte vises det til at gutter bør danse med gutter i gymnastikken. Når 80 prosent av guttene ikke vil det, så må en respektere der. Vi skal ha respekt for annerledeshet, men å presse barn til å krysse sine preferanser synes jeg blir tullete, sier Ulstein Moseng.

Utdanningsdirektoratet hadde ikke anledning til å kommentere kritikken fra Helseutvalget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter