– Vi vet ikke hva som har skjedd på denne riggen ennå. Da er det helt umulig å gi noe godt svar på om det er tilsvarende svakheter andre steder, sier Ole-Johan Faret, pressekontakt i Petroleumstilsynet.
Samme sikkerhetskrav. Fra flere hold har det vært tale om at en sikkerhetsventil som kunne hindret olje fra å strømme ut i havet, ikke virket som den skulle. USAs innenriksminister Ken Salazar sa til CNN søndag at det var «ingen tvil» om at avstengningsventilen på havbunnen er defekt. Ifølge en artikkel i Teknisk Ukeblad har amerikanske myndigheter ikke pålagt oljeselskaper å bruke en tredje sikkerhetsventil, mens dette kreves blant annet i Norge og Brasil.
Faret understreker at det ikke er mulig å si om dette er relevant, fordi årsakene til eksplosjonen og utslippet kan være noe helt annet. Dessuten kjenner Faret ikke til at det er forskjeller på norsk og amerikansk regelverk på dette punktet.
– En slik ventil som utløses ved hjelp av lydbølger, er ikke et krav i det norske regelverket, men en mulig måte å dekke et sikkerhetskrav på. Vi er ikke kjent med ulikheter mellom regelverket i Norge og USA her, sier han.
Ulike uhellsstatistikker. Det Norske Veritas har i en rapport påpekt at over 90 prosent av hendelser fra 1987 til 2007 som førte til eller kunne føre til utblåsning, skjedde nettopp i Mexicogolfen, mot bare fire prosent i Nordsjøen. Heller ikke det kan Petroleumstilsynet bekrefte.
– Det finnes en del statistikker på dette, men ikke som dekker alle slags ulykker. Det blir som å sammenligne epler og pærer. Vi kan ikke si at det skjer oftere slike ulykker i Mexicogolfen enn andre steder.
Petroleumstilsynet vil ha tett kontakt med amerikanske sikkerhetsmyndigheter når den kritiske fasen er over og man kan analysere hva som har skjedd, og trekke lærdom av hendelsen. Det forventer Faret også at oljeindustrien gjør.