Nyheter

Den katolske kirke i Danmark gransker selvmord

Den katolske kirke i Danmark undersøker nå flere tilfeller av selvmord som kan være knyttet til overgrep begått av prester.

Les alt om overgrepsskandalen i Den katolske kirke

Kirken gransker i alt 27 saker der prester er anklaget for seksuelle overgrep mot mindreårige, og i minst to av disse har offeret tatt sitt eget liv, skriver Berlingske Tidende.

Ble 25 år. Familien til ett av ofrene, Michael Holtermann, forteller hvordan han i 1981 tok sitt eget liv, 25 år gammel.

Kort før sin død fortalte han familien om de seksuelle overgrepene han ble utsatt for av prester ved de katolske Sankt Knuds-skolen på Vesterbro i København.

– Jeg vet fra min mor at overgrepene som ble begått mot ham da han var en liten gutt, helt sikkert var med på å gjøre ham til det ufullstendige menneske han til slutt følte seg som, noe som var en av årsakene til at han valgte å gjøre slutt på sitt altfor unge liv, forteller lillesøsteren Charlotte Holtermann.

Granskes. En talsmann for den katolske kirke lover at saken skal granskes like grundig som alle de øvrige overgrepsanklagene, selv om Holtermann ikke lenger er i live. Han innrømmer samtidig at kirken er kjent med minst ett annet tilfelle der et overgrepsoffer skal ha tatt sitt eget liv.

Merket for livet. Vibeke Møller i Kristen Rådgivning for Incestofre og Seksuelt misbrukte (KRIS) i Danmark er ikke overrasket over at overgrepene innen kirken har ført til selvmord.

– Man merkes for livet dersom man blir seksuelt misbrukt som barn. Det er skamfullt og mange sliter tungt. Jeg har snakket med flere ofre for sexovergrep som kjemper med dårlig selvbilde, og de aller fleste av disse har hatt selvmordstanker, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter