Nyheter

Brown måtte gå botsgang

Overhørt mens han baksnakket velger.

Storbritannias statsminister Gordon Brown måtte pent be om unnskyldning onsdag da han ble overhørt mens han baksnakket en velger.

Brown var på valgkampturné i Rochdale i det nordvestlige England da han hadde en samtale med en kvinnelig velger om skatt, innvandring og annet.

Glemte mikrofon. Straks etter møtet satte han seg inn i bilen sin og ble kjørt bort, men han glemte at han fortsatt hadde på seg en mikrofon, og han ble overhørt da han diskuterte møtet med en av assistentene sine.

– Det der var en katastrofe. Dere skulle aldri ha satt meg i forbindelse med den kvinnen, hvem kom den ideen fra? Det var latterlig. Hun var bare en sånn ensporet, fordomsfull kvinne, sa han.

Det tok ikke lang tid før kommentaren var gått verden rundt, og da var det ikke annet å gjøre for statsministeren enn å reise tilbake og be om forlatelse.

Ble opprørt. Det var den 66 år gamle kvinnen Gillian Duffy som fikk æren av å prate med Gordon Brown. Hun ble svært opprørt av statsministerens uttalelse.

– Jeg er svært skuffet. Han er en velutdannet mann, så hvorfor kommer han med slike ord? spurte hun.

Duffy har hele livet stemt på Browns parti Labour, men nå er hun sannelig ikke så sikker lenger.

– Han gjør ingenting med den nasjonale gjelden, og nå blir det bare skatt, skatt, skatt de neste 20 årene for å få oss ut av dette rotet, sa hun om Brown.

– Jeg trodde han var forståelsesfull, men det var han ikke, fastslo hun.

Sa unnskyld. Senere på dagen fikk Duffy igjen besøk av statsministeren. Han ba da personlig om unnskyldning for kommentaren, og etterpå forklarte han seg for kobbelet av blodtørstige journalister som ventet utenfor.

– Jeg har nettopp snakket med Gillian, og jeg er ydmyket av det som er skjedd. Jeg er en angrende synder, sa han etter besøket.

– Noen ganger gjør man feil og bruker de gale ordene, og når man har brukt slike og gjort slike feil, bør man trekke det tilbake og be oppriktig om unnskyldning. Det er det jeg nå har gjort, forklarte han.

Statsministeren fastslo samtidig at han nok hadde misforstått deler av det kvinnen sa til ham.

Kritikk fra opposisjonen. Browns politiske rivaler lot naturligvis ikke anledningen gå fra seg. Ifølge leder Nick Clegg i liberaldemokratene var det helt riktig av Brown å be om unnskyldning.

– Hvis man svarer på spørsmålene folk har, må man gjøre det på en respektfull måte, og uansett hva man mener om dem, må man unngå å fornærme dem, sa han til nyhetskanalen Sky News.

Ifølge de konservatives finanspolitisk talsmann George Osborne har Brown gjort det vanskelig for seg selv med sleivsparket.

– Nå har vi fått høre statsministerens innerste tanker, og jeg synes disse taler for seg selv, sa han.

Dårlige odds. Det vesle innblikket bak kulissene i en ellers velregissert valgkamp kom svært ubeleilig for Brown, som etter gallupen å dømme står foran et alvorlig nederlag i valget den 6. mai.

Ifølge britiske veddemålsagenter er det nesten ingen lenger som tør vedde på at Brown vinner valget: Oddsen gjorde et byks fra 30:1 til 46:1 etter at onsdagens fadese.

– Det er ingen tvil om hva gamblerne sier: Brown har gjort en stygg tabbe, sier pressetalsmann Mike Robb i Betsafe.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter