Nyheter

Sju nye overgrepsmeldinger i den katolske kirke

Fagetisk Råd vil ikke gå til politiet.

Bekymringsmeldinger til Den katolske kirke dokumenterer ikke i tilstrekkelig grad opplysninger som er nødvendige for å undersøke dem nærmere, mener leder for Fagetisk Råd, Rønnaug Aaberg Andresen.
– De forteller at noe har skjedd, men ofte ikke mot hvem, av hvem, hvor og når. Hvis vi forstår ut fra meldingen at her har det vært noe, så må vi jo forsøke å få vite noe mer, sier Andresen til NTB.
Oslo katolske bispedømme, som i hovedsak dekker Sør-Norge, har i løpet av én uke mottatt sju nye meldinger fra Øst-Norge om seksuelle overgrep mot mindreårige. Meldingene dreier seg om alle alvorlighetsgrader av seksuelt misbruk og grenseoverskridende atferd. Ingen av meldingene er tilknyttet Trondheim stift eller biskop Georg Müller, skriver Adresseavisen.

LES MER: – Den katolske kirken i Sverige skjulte overgrep


18 saker på listen.
Fagetisk Råd ved Oslo katolske bispedømme har per i dag 18 saker på sin arbeidsliste – elleve fra tidligere og sju nye. To meldinger kommer to fra anonyme kilder som mener å kjenne til overgrep mot andre. Tre meldinger gjelder jenter, blant dem to søstre. Resten av meldingene gjelder gutter.
Allerede neste uke møtes rådet, som for tiden har tett møtevirksomhet, igjen.
– Vi må fortsette å gjennomgå de saker vi har fått inn og de tilbakemeldinger vi eventuelt har fått fra de tidligere sakene. Status for disse er at dersom vi ser at gjerningsmannen ikke lenger eksisterer, gjør vi ikke annet enn å beklage at vedkommende har vært utsatt for dette. Vi takker for at vedkommende har vært modig nok til å stå fram.
– I og med at vi har hatt ukentlige møter om alle disse sakene, så kan jeg ikke på stående fot si at vi har trukket noen av disse elleve. Det får vi komme tilbake til når vi føler at vi er kommet i mål, sier Rønnaug Aaberg Andresen.

LES MER: Amerikansk overgrepsoffer saksøker paven

50 år tilbake. Andresen sier at de fleste nye meldingene dreier seg om forhold som ligger opptil 50 år tilbake i tid. To av forholdene skal ha skjedd på 90-tallet
– I ett av de to tilfellene som er meldt inn, blir det pekt på samme gjerningsmann som i én av de elleve sakene kirken hadde fått fra før. Saken går så langt tilbake i tid at kirken antar at den aktuelle presten er død. Så det er bare ett tilfelle igjen fra nært aktuelt tidsrom, sier hun.
Når bekymringsmeldinger kommer inn på e-post, er det mulig for Fagetisk Råd å gå tilbake til avsender via den samme e-posten.
– Men vi forsøker å spørre så varsomt som mulig, påpeker Andresen.
Den katolske kirken har ikke spurt den enkelte om han eller hun ønsker å anmelde sakene, men Andresen sier at de nok vil spørre. Det er for øvrig den som har vært utsatt for overgrep eller pårørende som må vurdere om de vil gå til politiet. Noen av dem har sagt at de vil overveie det, sier Andresen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter