Nyheter

Penger teller mest når menn vurderer ekteskap

Når en kvinne vurderer ekteskap spør hun seg om hun elsker partneren sin.

Når menn tenker på giftermål lurer de på om det duger økonomisk.

Dette er et av hovedfunnene i doktoravhandlingen til sosiolog Kenneth Aarskaug Wiik. Han har blant annet studert om, når og med hvem samboere planlegger å gifte seg.

– Samboere med høyere utdanning og inntekt planlegger oftere å gifte seg med partneren sin enn samboere med lavere sosioøkonomisk status. Dette er tydeligst blant menn. Kvinners ekteskapsplaner er i større grad påvirket av hvordan de vurderer forholdet, sier Wiik til NTB.

Penger =frieri. Undersøkelsen omfatter samboere i alderen 25 til 35 år i Norge og Sverige og er skrevet i samarbeid med Turid Noack og Eva Bernhardt. Samboerne i undersøkelsen er blant annet bedt om å vurdere graden av forpliktelse og samlivskvalitet, litt forenklet sagt graden av kjærlighet, i forholdet de er i.

– Jeg ble litt overrasket over at menn vektlegger partnerens inntekt såpass mye og at det samme ikke ser ut til å gjelde kvinner, sier Wiik.

Fem år etter at de ble spurt, sjekket forskerne om samboerne faktisk hadde giftet seg eller ikke.

–60 prosent av dem som sa de ville gifte seg innen to år, hadde gjort det. Men vi har ikke sjekket om det var kvinners eller menns planer om ekteskap som oftest ble realitet.

Høy utdanning. Samboernes bakgrunn ser ut til å ha noe å si for når i livet de velger å gifte seg eller flytte sammen med noen første gang:

– Dersom foreldrene dine har høy utdanning, er det sannsynlig at du venter lengre enn hvis de har lav utdanning, sier Wiik.

Dette ser ut til å gjelde enten de spurte hadde høy eller lav utdanning selv.

Et annet moment som er synliggjort i undersøkelsen er at kvinner med høy utdanning i større grad går inn i et samboerskap eller ekteskap enn de med lav utdanning. Kvinner med god økonomi synes å være mer attraktive blant menn. Både kvinner og menn er mer ivrige etter å gifte seg med partneren hvis vedkommende har høyere sosial status enn de har selv.

Ikke uventet fant forskerne at samboere i større grad enn gifte har samme utdanningsnivå. Ifølge Wiik bekrefter det hypotesen om at valg av samboerskap som samlivsform henger sammen med et ønske om likhet.

Veien til lykke. Wiik har prøveforelesning på Universitetet i Oslo torsdag og disputerer for avhandlingen fredag. Nå vil han forske videre på samlivskvalitet og forpliktelsesgrad i samboerforhold og ekteskap. De norske tallene skal blant annet sammenlignes med tilsvarende undersøkelse fra sju ulike europeiske land der samboerskap er langt mindre utbredt enn i Skandinavia.

– Våre tall viser at samboere føler seg mindre forpliktet og tilfredse i forholdet enn de som er gift, også når vi kontrollerer for en rekke andre relevante faktorer som barn og forholdets varighet. Dette gjelder vel å merke ikke for samboere som planlegger å gifte seg. De ser ut til å være like fornøyde med samlivet som de som allerede har giftet seg, sier Wiik. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter