Dataekspert frykter flere uskyldige mistenkes
Blir datalagringsdirektivet innført, vil politiet få tilgang på så mye data at mange uskyldige vil bli mistenkt i en straffesak.
David Toska (i lusekofte) fotografert da åstedsbefaringen i Nokas-saken under rettssaken fant sted i Stavanger i 2005. Politiet mener datalagringsdirektivet er viktig for å oppklare alvorlige forbrytelser, som inkluderer ran, voldtekter og barneovergrep.
Erlend Aas, Scanpix
Belastningen ved å gjennomleve å være uskyldig mistenkt i en straffesak vil være stor. Det frykter Gisle Hannemyr, dataekspert og lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo (UiO).
For å illustrere Hannemyrs frykt: Tenk deg at du var 200 meter fra der Nokas-ranet fant sted i Stavanger. Om datalagringsdirektivet da var innført, kunne politiet gått gjennom dine historiske telefon-, internett- og e-post-data. De kunne kanskje ha funnet ut at du det siste halve året en gang i uka var i kontakt med en ransmann på e-post. Dette kunne gjelde noe så banalt som at du driver en nettside om et interessefelt som raneren er interessert i, og som sender jevnlige nyhetsbrev. Datalagringsdirektivet krever ikke lagring av innhold, så da blir du plutselig kalt inn til avhør.
Om du i tillegg en gang hadde ringt en av de andre ransmennene i forbindelse med et bilkjøp for noen måneder siden, kunne politiet ha funnet ut det også. Plutselig kan det være at du er en av de sentrale mistenkte.
Bestill abonnement her
KJØP