Nyheter

Sterkt møte med krigsfangers historie

President Medvedev åpnet utstilling om sovjetiske krigsfanger.

Det ble et sterkt møte med felles historie da president Medvedev og kong Harald åpnet utstillingen om russiske krigsfanger i Norge mandag.

Under åpningen æret og dekorerte den russiske presidenten personlig 15 norske krigsveteraner. De fikk den russiske jubileumsmedaljen som markerer at det er 65 år siden seieren i Den store fedrelandskrigen, som russerne kaller den andre verdenskrig.

LES OGSÅ: Vanskelige spørsmål når Medvedev og Stoltenberg møtes

Takket. I sin tale takket han nordmennene for deres innsats.

– Dere er levende vitner til begivenhetene som fant sted. Det er viktig at sannheten ikke blir omskrevet med kortsiktige politiske mål for øye, sa Medvedev.

Det var den sovjetiske hæren som frigjorde Øst-Finnmark i 1944 under den andre verdenskrig. Og Norges og Russlands felles historie blir behørig markert under statsbesøket, blant annet med utstillingen og påfølgende kransenedleggelse ved det Sovjetiske minnesmerket på Vestre Gravlund mandag ettermiddag.

Smertefull arv. Det er Falstadsenteret som for anledningen har satt sammen en utstilling om sovjetiske krigsfanger i Norge under andre verdenskrig. Utstillingen er del av forskningsprosjektet «Painful Heritage». I tillegg til bilder og tekster på russisk og norsk er det produsert korte filmklipp med intervju av tidligere sovjetiske krigsfanger.

Den russiske presidenten og hans kone kom til museet til fots, geleidet av kongeparet, etter å ha lagt ned krans på nasjonalmonumentet ved Akershus festning. Før det hadde de inntatt lunsj på Slottet, med kongeparet som vertskap. Kronprinsparet og prinsesse Astrid fru Ferner var også til stede der.

Lunsjmenyen var for øvrig basert på norske råvarer: Røykt gravet reinsdyr fra Finnmark, ristet skate og multeparfait.

Taktfast. Russiske og norske flagg vaiet over Slottsplassen da presidentparet ankom presis klokka 11.30 mandag. Garden sto på geledd, men det var ikke overveldende mange tilskuere som hadde møtt opp.

Mens kortesjen med Dmitrij Medvedev og Svetlana Medvedeva kjørte opp foran Slottet, ble det skutt kanonsalutt fra Akershus festning.

Den russiske presidenten og hans kone ble møtt av kong Harald og dronning Sonja, og hilste deretter på kronprinsesse Mette-Marit i det lettskyede, milde vårværet.

Gardemusikken. Etter at Gardemusikken hadde spilt de to landenes nasjonalsanger tok president Medvedev seg god tid til å hilse på fremmøtte norske og russiske barn i tillegg til representanter for regjeringen, Kirken og politiet, samt Oslos ordfører Fabian Stang.

Etter velkomstseremonien på Slottsplassen fulgte kongeparet de russiske gjestene inn på Slottet for offisiell fotografering og gaveutveksling.

Mammut og DVD. Blant presangene fra Russland er en 70 centimeter lang utskåret mammuttann. Verket bærer navnet «Ulver angriper reinsdyrspann». En annen av gavene vakte dronning Sonjas oppmerksomhet: En DVD med bilde av kongen på og kyrilliske bokstaver:

– Har du fått russiskkurs, spurte hun kong Harald nysgjerrig.

DVD-en viste seg å være av mer informativ art – og på engelsk.

Etter velkomsten dro president Medvedev alene bort til Stortinget i møte med stortingspresident Dag Terje Andersen.

LES OGSÅ: Ny nedrustningsavtale underskrevet

Tett program. Mandag ettermiddag skilles presidentparets veier et par timer. Mens presidenten skal på næringslivsseminar på Radisson Blu Plaza Hotel, skal fru Medvedeva gå en tur i Vigelandsparken og på Nasjonalgalleriet med dronning Sonja.

Mandag kveld inviterer kongehuset til gallamiddag med 223 gjester på slottet.

Besøket avsluttes med sen lunsj på Akershus festning med kongeparet og kronprins Haakon. Statsminister Jens Stoltenberg og hans kone, Ingrid Schulerud, er vertskap da.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter