Nyheter

Helsebyråkrater blåser av tidlige kreftdiagnoser

Nye skannere tas i bruk i Oslo i september.

Privatsykehuset Aleris i Oslo skal fra september ta i bruk skannere som kan påvise kreft og spredning av kreft tidligere enn annet teknisk utstyr.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen trekker i tvil nytten av de såkalte PET-CT-skannerne og styreleder Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst sier det er tvil om behovet og vil ikke sende pasienter til det private sykehuset.

Ikke penger. Til Dagens Næringsliv sier Mikkelsen at «Aleris ikke kan vente at Helse Sør-Øst vil tilby noen avtale om finansiering av kreftdiagnostikken i overskuelig framtid.»

Hun sier til avisen at behovet er dekket når det kommer en tredje skanner til Ullevål, men nevner ikke at dette utstyret er finansiert av sportsgiganten Adidas.

Generalsekretær i Kreftforeningen Annelise Ryel sier til NTB at vi burde ha slikt diagnoseutstyr i alle helseregioner i Norge og at behovet er størst i Nord-Norge.

Frykter klasseskille. Hun frykter at det private tilbudet kan bidra til et nytt klasseskille i Helse-Norge hvis bare personer med private helseforsikringer vil ha råd til få en tidlig diagnose.

– Det offentlige helsevesen må løfte blikket og se hva dette utstyret kan bety både for pasientene og forskningen. Norge behøver ikke komme opp på Danmarks nivå, men vi kan ikke fortsette å ligge på bunn i Europa, sier Ryel.

30 i bruk. I Danmark er det 30 slike skannere i virksomhet, i Norge er det en ved Rikshospitalet, en ved Radiumhospitalet og en ved Haukeland sykehus. Så kommer det en ved Ullevål, men flere er ikke planlagt i det offentlige helsevesen.

De skannere vi har er privat finansiert, først og fremst av den bergenske industrilederen Trond Mohn. Utstyret til Aleris vil også bli finansiert privat, blant annet av forsikringsselskapene som også selger helseforsikringer. Prisen på en skanner er rundt 25 millioner kroner. I tillegg må det kjøpes en såkalt syklotron for et tilsvarende beløp. Syklotronen produserer den radioaktive kontrastvæsken og kan betjene inntil tre skannere hvis de ligger nær hverandre.

Pengemangel. Kreftforeningens leder, som var statssekretær i Jens Stoltenbergs første regjering, mener tiden er inne for politikerne til å sende noen signaler til helseforetakene.

– Jeg ser hvordan pengemangel er et problem i helsevesenet, men fra pasientenes ståsted er det ingen tvil om at det er en fordel å få tidligere og riktigere diagnoser. Det vil vi oppnå ved å satse på innkjøp av slike skannere, utdanning av fagfolk og ved å knytte forskere til bruken av dem, sier Ryel.

Andre sykdommer. Hun sier det primært handler om kreftdiagnoser, men at nyere forskning har avdekket hvordan skannere også kan påvise andre alvorlige sykdommer.

– Kreft er en skremmende sykdom som utløser mye frykt. Folk er ofte villige til å bruke alt hva de har av penger for å få behandling i utlandet.

Derfor er det ingen god løsning at det offentlige er negativ til satsingen som det private sykehuset gjør. Stadig flere tegner helseforsikringer og den opplyste pasient vil selvsagt gripe til de løsninger som foreligger. Derfor ønsker jeg at det offentlige helsevesen ikke skal avfeie den satsingen som nå gjøres privat, men heller finne samarbeidsordninger, sier Ryel.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter