Nyheter

Ett av ti barn er for klaps og smekk

Selv om det er forbudt ved norsk lov.

Til tross for at alle former for fysiske avstraffelser overfor barn er forbudt ved norsk lov, synes ti prosent av norske barn at slik straff er helt i orden.

Det viser en nylig utført undersøkelse som Unicef-komiteene i Norden har gjort blant nordiske barn i alderen 12 til 16 år.

Barneombud Reidar Hjermann er ikke videre overrasket over funnet, men synes likevel at resultatet er urovekkende.

– At 10 prosent av norske barn synes fysisk avstraffelse er greit er problematisk fordi det betyr at de ikke har forstått at den typen straff er et brudd både på barns rettigheter, og på norsk lov, sier han til NTB.

LES MER: Klaps er ikke OK

Lojale mot eget hjem. Generalsekretær Kjersti Fløgstad i Unicef Norge er i likhet med barneombudet, opprørt over resultatet av undersøkelsen.

– Vi kan ikke akseptere at barn utsettes for fysisk straff verken i eller utenfor Norge, sier hun.

Ifølge undersøkelsen synes 7,8 prosent av norske barn at mild fysisk straff, som klaps og lugging er helt i orden, mens 2,4 prosent mener at fysisk avstraffelse i seg selv er uproblematisk.

Barneombud Hjermann mener det er nærliggende å tro at denne gruppen selv kan ha vært utsatt for fysisk avstraffelse, og at det er derfor de stiller seg positive til denne typen straff.

– Dette er selvfølgelig ikke noe jeg kan slå fast med sikkerhet, men barn vil gjerne tro at deres eget hjem er godt, og de ønsker å være lojale overfor sin egen hjemmearena, sier han.

VERDIDEBATT: Er det greit å klapse barn?

– Samfunnets ansvar. Barneombud Hjermann vil ikke gå med på at resultatet av undersøkelsen viser at norsk lovgiving når det gjelder fysisk straff mot barn er for streng. Ifølge ham er problemet snarere at mange barn ikke er klar over hvilke rettigheter de har.

– Noen mener at ørefiker og klaps ikke er overgrep, men ingen har rett til å utsette barn for denne typen behandling. Helsesøstre, barnevern og skolen må bli flinkere til å opplyse barn om rettighetene deres. På den måten kan barna lettere gjenkjenne når de blir utsatt for et overgrep, sier han.

Ifølge undersøkelsen er barna i de nordiske landene omtrent like positive til fysisk avstraffelse, med unntak av Finland. Hele 31 prosent av de finske barna aksepterer fysisk straff, mot rundt ti prosent i de andre landene.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter