Nyheter

KrF-frieri til Senterpartiet

De rødgrønnes utstillingsvindu i Trondheim skranter. Det vil KrF utnytte.

Adresseavisen meldte torsdag at KrFs gruppeleder Odd Anders With i et brev har invitert Senterpartiet og Venstre til samtaler med sikte på å etablere et tettere samarbeid i konkrete enkeltsaker.

Dette skjer samtidig som styringskoalisjonen, som dannet modell for Jens Stoltenbergs regjeringskoalisjon, vakler. SVs varaordfører Knut Fagerbakke spådde nylig et snarlig rødgrønt sammenbrudd i trønderhovedstaden.

LES OGSÅ: Ny krisenotering for KrF

Det er historisk tradisjon for at sentrum samarbeider tett. Det som har skjedd de siste årene er således et unntak, sier Odd Anders With, tidligere nestleder i KrF, i dag gruppeleder i Trondheim bystyre.

Sentrumspolitikk. Han ønsker nå å skape en sentrumspolitisk tenketank i Norges tredje største by. På kort sikt er ambisjonen å samarbeide i enkeltsaker. På lengre sikt ser han for seg at det rødgrønne samarbeidet rakner og at sentrum igjen vil fremstå som en samlet blokk.

LES OGSÅ: Inviterer KrF til å bli med regjeringen

Dagens politikk dysser ned det som har vært god tradisjonell sentrumspolitikk: fattigdom, miljø, distriktspolitikk, god samferdselspolitikk og en større respekt for frivillig sektor, sier With.

Glimrende. Han får full støtte for sitt initiativ av partileder Dagfinn Høybråten.

Initiativet er glimrende, sier partilederen.

Hvordan er forholdet mellom KrF og Sp på Stortinget?

Det er bedre enn på lenge, sier Høybråten.

LES OGSÅ: Slik vil han løfte KrF

Han mener Withs tanker er realistiske.

Når den rødgrønne regjeringen ikke er mer, og det øyeblikket kommer, da skal vi ha gode relasjoner. Da åpner det seg et nytt landskap.

Det naturlige utfallet er at Arbeiderpartiet blir sittende alene i regjeringen. Partiet vil da ha muligheter til samarbeid om sak i alle retninger. Et alternativ vil være samarbeid om ulike saker med opposisjonspartiene Sp og KrF. Jeg ser mange muligheter til å dra Ap i en sentrumsretning. Langt flere enn når de i hver eneste sak må være enig med SV.

LES OGSÅ: Høybråten avviser fløystrid i KrF

Kritisk. Tidligere KrFU-leder David Hansen begynte denne uken å jobbe i den liberale tenketanken Civita. Han er ikke like imponert over Withs forslag om å etablere en sentrumspolitisk tenketank.

Jeg er uenig i at sentrum er en idémessig posisjon. Er det sentrumsideologi å ha en tanke om at folk skal leve over hele landet? Og fattigdom er vel neppe noe som kjennetegner Senterpartiet særlig? Sier han spørrende.

LES OGSÅ: Oppdrag: Å kapre valgomat-KrF-erne

Enda mer merkelig er det å reetablere en posisjon som knapt har oppslutning, sier Hansen, som i Oslo har tatt til orde for at KrF skal gå i byrådssamarbeid med Frp og Høyre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter