Nyheter

126 moskéer - én kvinnelig leder

Sandra Maryam Moe er eneste kvinne som leder muslimsk trossamfunn i Norge.

Til sammen er kvinneandelen i styrene til muslimske trossamfunn under tre prosent.

- Det har aldri vært en problemstilling at jeg er kvinne og leder.

Det sier Sandra Maryam Moe, som har konvertert til islam. Hun leder Alnor senter som planlegger å bygge en arktisk moské i Tromsø.

LES OGSÅ: Vil bygge moské sponset av Saudi-Arabia

Vårt Land har gjennomgått alle styrene til de muslimske trossamfunnene som fikk statsstøtte i 2009, og ved hjelp av folkeregisteret og språkeksperter har vi funnet den eneste kvinnen som er leder for et av de 126 muslimske trossamfunnene i Norge.

Vi møter Moe i kvinneavdelingen til den muslimske forsamlingen Alnor senter, som hun leder. Moskeen er delt mellom kvinner og menn, og Moe kaller hennes forsamling konservativ.

- Men det er ikke noe i veien for at en kvinne kan være styreleder eller daglig leder, legger hun til.

LES OGSÅ: Stor vekst i tallet på moskeer

Har autoritet. Hun sier også at hun føler autoriteten hennes aldri har blitt satt på prøve til tross for at hun er kvinne. Moe var også med på å starte trossamfunnet i 2004.

- Men jeg er også en ydmyk person og tar med de andre i komiteene på råd. Demokrati er viktig.

Alnor senter, som hun er daglig leder og nestleder i styret for, er også det eneste trossamfunnet som har like mange kvinner som menn i styret. De er bare to i styret.

LES OGSÅ: Her er Norges moskeer

20 kvinner. Statistikken Vårt Land har laget viser også at per desember 2009 var under 3 prosent av styremedlemmer, kontaktpersoner, styreledere og daglig ledere i muslimske trossamfunn kvinner. 20 kvinner og 6 av 664 menn er fasiten.

Til sammenligning er 49 prosent av medlemmene i Kirkemøtet og 58 prosent av medlemmene i norske menighetsråd av det kvinnelige kjønn.

LES HELE SAKEN I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VÅRT LAND. KJØP PDF HER.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter