Nyheter

Selbekk: Karikaturstriden innsnevret debatten

Mindre rom for religionskritikk etter karikaturtegningene, sier Vebjørn Selbekk på fireårsdagen for Jyllands-Postens publisering.

30. september 2005 sto karikaturtegningene av Muhammed på trykk i Jyllands-Posten. På nyåret i 2006 spredte striden seg til Norge da Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne avisen Magazinet, trykket faksimiler av tegningene.

En av de tolv karikaturene skulle forestille religionsstifteren Muhammed med en bombe i turbanen og var ifølge tegneren ment som en kommentar til at voldelige elementer hadde kapret islam.

Tegningene satte deler av den muslimske verden i brann, og det var voldsomme demonstrasjoner fra Egypt til Pakistan. På Gazastripen satte demonstrantene fyr på norske flagg, og den norske ambassaden i Syria ble stormet og brent.

Selbekk ble overøst av hatpost og drapstrusler på grunn av tegningene.

LES OGSÅ: Krenker muslimer

Lammet av frykt. Det som skjedde vil følge meg og mine nærmeste livet ut. Men jeg har tatt et valg og kan ikke gå rundt og frykte for min sikkerhet, sier Selbekk til Dagsavisen.

Det norske debattklimaet er imidlertid lammet av frykt i kjølvannet av karikaturstriden, mener den kristne redaktøren.

Rommet for å utøve religionskritikk er innsnevret. De ekstreme islamistene har lyktes i sin strategi med å forsterke frykten for å uttale seg om disse tingene, sier han.

Selbekk står fast ved at all form for kritikk mot religioner må være tillatt, uansett religion. Han er glad for at Stortinget tidligere i år valgte å oppheve den omstridte blasfemiparagrafen.

Det er ikke lovverket som er avgjørende, men klimaet blant opinionsdannere. Og her er det mange som har gitt etter for fryktmekanismene, sier han.

LES OGSÅ: Protesterer mot Mohammed-tegning

«Stort skifte». Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund, som fikk dødstrusler etter at han forsvarte redaktørenes rett til å publisere karikaturtegningene, er enig.

Jeg tror det har skjedd et større skifte i norsk offentlighet enn vi liker å tro. Det er mange som avstår fra å utøve en type religionskritikk som bare for noen år siden ville vært en selvfølge, sier Kokkvold til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Gravlegger karikaturstrid

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter