Nyheter

'Alle' har hørt om kirkevalget

Og én av fire planlegger å stemme.

En meningsmåling gjennomført for Kirkerådet, viser at 98 prosent av alle nordmenn kirkemedlemmer som ikke-medlemmer har fått med seg at det er kirkevalg i høst.

Det er et veldig høyt tall. Informasjonen om valget har tydeligvis nådd ut, sier en fornøyd direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, til Vårt Land.

VÅRT LAND MENER: Kirkevalgsboom?

Giske: Gledelig. Undersøkelsen viser også at 23 prosent av Den norske kirkes medlemmer har planer om å delta i kirkevalget.

Man kunne jo ønsket seg høyere deltakelse, men likevel er det ganske imponerende, sier kirkeminister Trond Giske til NRK.

Det vil være veldig, veldig gledelig dersom vi kom opp i så stor valgdeltakelse.

Statsråden har tidligere antydet at 15 prosents oppslutning vil være et godt resultat.

LES OGSÅ: Alt du lurer på om kirkevalget

Stortingsforlik. Utsikter til høy valgdeltakelse til tross: Jens-Petter Johnsen er mest oppglødd over at så å si alle nordmenn kjenner til det forestående kirkevalget.

Det viktigste for oss har vært å nå ut med at det er kirkevalg og at alle døpte medlemmer har stemmerett.

Ifølge P4 antyder Giske at høy oppslutning bidrar til at kirken i fremtiden får utnevne biskoper selv. Ville løsrivingsprosessen ha vært i fare med et dårlig resultat?

Nei, det har hele tiden vært slik at det er den demokratiske ordningen som skal være på plass, ikke en bestemt prosentandel som bruker stemmeretten. Det ligger i stortingsforliket, sier Johnsen.

LES OGSÅ: Få kirkelister ikke noe stort problem

Ingen vei tilbake. Derfor har både Trond Giske og vi vært forsiktig med å si noe om tall. Det vi fortsatt sier, er at vi er fornøyd med en økning utover de tre-fire prosentene vi har vært vant med. Toget er satt på skinner.

Du mener at det ikke er noen vei tilbake for stat/kirke-forliket?

Riktig. Og det at vi har nådd ut til så mange, viser at demokratiseringsprosessen er gjennomført.

Demokratiseringsprosessen er allerede gjennomført, tre dager før valget?

Det er å si det litt sterkt. Det er viktig for oss at folk bruker stemmeretten, men når det gjelder demokratiseringsprosessen er vi på god vei, sier Jens-Petter Johnsen.

LES OGSÅ: Holder kirkevalg for studentene

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter