Nyheter

Krever klarhet om blodig Afghanistan-angrep

FN krever at NATO gjør rede for hva som skjedde da opptil 90 afghanere ble drept nord i Afghanistan fredag.

Alliansen får kritikk for å ha angrepet et mål der det var sannsynlig at det befant seg sivile.

Opp til 90 afghanere kan ha blitt drept da et amerikansk fly i NATOs tjeneste bombet to kaprede tankbiler med drivstoff i provinsen Kunduz fredag.

LES OGSÅ: Motstanderen anklager Karzai for valgjuks

Tiåring. Etter først å ha avvist at det var sivile i nærheten, medgikk en NATO-talsmann at mange sivile skadde ble behandlet på sykehus.

Det kan være en direkte forbindelse med episoden rundt de to tankbilene, tilføyde brigader Eric Trembla.

Ifølge sykehuset i Kunduz blir omkring ti personer behandlet for alvorlige brannskader, blant dem en ti år gammel gutt.

LES OGSÅ: Kritisk for Afghanistans barn

FN og NATO gransker. Nestsjefen for FNs operasjon i Afghanistan, Peter Galbraith, sa at verdensorganisasjonen er svært bekymret og vil sende sine egne eksperter til åstedet.

Det må undersøkes hva som skjedde og hvorfor det ble satt inn luftangrep under forhold hvor det var vanskelig å forsikre seg om at sivile ikke var til stede, sa Galbraith.

En talsperson for den amerikanske hæren sa at angrepet ikke ble satt i verk før operasjonsledelsen følte seg overbevist om at det ikke befant seg sivile på stedet. NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen lover at hendelsen vil bli gransket.

LES OGSÅ: Taliban kuttet fingeren av velgere

Karzai. Afghanistans president Hamid Karzai har tidligere kritisert amerikanske styrker for å bruke overdreven makt mot Taliban, ettersom sivile tap undergraver støtten til de sentrale myndighetene.

Presidenten sier at det er uakseptabelt å rette angrep mot sivile, og understreker at uskyldige ikke må bli drept eller skadd under militæroperasjoner, het det i en uttalelse fra Karzais kontor fredag.

LES OGSÅ: To britiske soldater drept under afghansk valg

Stank av død. Stanken av død hang fredag tungt over Kunduzelva på stedet der NATO-fly i nattetimene angrep de kaprede tankbilene.

Kroppsdeler lå strødd overalt, og selv de som var langt unna bilene ble stygt forbrent, fortalte 32-åringen Mohammed Daud.

Ifølge talsmenn for den NATO-ledede ISAF-styrken ble tankbilene med drivstoff kapret av folk fra islamistgeriljaen Taliban sent torsdag kveld lokal tid. Kaprerne forsøkte å krysse elva Kunduz, da en av bilene kjørte seg fast.

LES OGSÅ: Nato: Valget en suksess

Sivile ved bilen. Talibanfolkene skal da ha ropt til innbyggere i området at det bare var å komme og forsyne seg med dieselolje fra bilen, slik at den skulle bli lettere å få løs.

Folk kom løpende til, med bøtter og gryter og alle andre beholdere de hadde, sa Mohammed Daud.

Da ble de bombet, og alle som var nær bilene, ble drept, fortsatte han. Tankbilene var på vei til de tyske NATO-styrkene i Kunduz.

LES OGSÅ: Mener valget er seier for Taliban

Beklagelig. Sveriges utenriksminister Carl Bildt sa på vegne av det svenske EU-formannskapet at tapene av sivile menneskeliv er sterkt beklagelig. Afghanistan er blant temaene for Unionens utenriksministre som er samlet til uformelt møte i Stockholm.

Storbritannias utenriksminister David Miliband påpeker at slike hendelser undergraver støtten til NATOs operasjoner blant folk i Afghanistan.

Vi må være åpne om det som har skjedd og sikre at det ikke skjer igjen, legger han til.

Sivile tap kan også undergrave støtten i NATO-landene til fortsatt krigføring i Afghanistan. Meningsmålinger viser at NATO-oppdraget mangler støtte både i Storbritannia og Tyskland.

LES OGSÅ: USA trapper ned flyangrep

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter