Nyheter

Island søker EU-medlemskap

Alltinget i Reykjavik har sagt ja til at Island skal innlede forhandlinger om EU-medlemskap. EU reagerer svært positivt på vedtaket.

Etter at 33 medlemmer av Alltinget stemte for og 28 stemte imot, ble det torsdag klart at statsminister Jóhanna Sigurdardóttir kan levere landets EU-søknad under Unionens utenriksministermøte 27. juli.

Beslutningen i den islandske nasjonalforsamlingen er et tegn på det europeiske prosjektets vitalitet og viser hvilket håp EU representerer, sier EU-kommisjonens president José Manuel Barroso i en kommentar.

Tar tid. I et intervju med Reuters varsler statsminister Sigurdardóttir at det kan ta mellom 2,5 og 3,5 år før samtalene med EU er ferdige og islendingene kan stemme over et eventuelt medlemskap.

Dette demper imidlertid ikke den EU-vennlige statsministerens glede over torsdagens avgjørelse.

Dette er sannsynligvis den mest historiske avgjørelsen Alltinget har tatt siden republikkens dannelse, sier hun.

Nære forbindelser Island er et europeisk land med lange og dype demokratiske røtter. Island har meget nære forbindelser med EU etter 40 år i EFTA og 15 år i EØS. Det er nå opp til Islands regjering å følge opp dette vedtaket ved å sende en offisiell søknad til EUs presidentskap, sier Barroso.

Også utvidelseskommissær Olli Rehn uttaler seg meget positivt.

Jeg er glad for at EUs utvidelse snart vil kunne strekke seg til Europas nordvestlige hjørne også med Island, sier han.

Hissig debatt. Avstemmingen ble holdt etter en lang og hissig debatt mellom nasjonalforsamlingens EU-vennlige fløy, og dem som mener at Island har det bedre utenfor EU.

Sigurdardóttirs sosialdemokratiske parti, som er sterkt for islandsk EU-medlemskap, sitter i regjering med De venstregrønne, som er EU-kritiske. De to inngikk tidligere i år en avtale om at de ville levere en søknad og forhandle fram en avtale, og så la en folkeavstemning avgjøre saken.

De to partiene har flertall i Alltinget, men har som en del av sitt interne kompromiss fristilt sine representanter i saken.

Flere i opposisjonen, og også internt i De venstregrønne, ønsket en folkeavstemning også om selve søknaden. Fem av De venstregrønnes medlemmer stemte imot EU-søknaden torsdag, derav landets jordbruks- og fiskeriminister, Jon Bjarnason.

Les mer om mer disse temaene:

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter