Sverige overtar roret i EU

Finanskrise og klimatoppmøte venter på innsats.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (t.v) har nok av utfordringer å bryne seg på denne høsten. Her avbildet sammen med presidenten for den europeiske kommisjon, Jose Manuel Barroso.
Publisert Sist oppdatert

I dag tar Sverige over formannskapet i EU etter Tsjekkia. Frem til januar neste år skal regjeringen Reinfeldt lede EUs høyeste organ, Det europeiske råd. Ifølge den britiske TV-stasjonen BBC vil fem saker dominere denne perioden; finanskrisen, klima, Lisboa-traktaten, det baltiske samarbeidet og innvandring.

Krise. Overtakelsen av formannskapet skjer midt i den verste finanskrisen verden har sett siden 1930-tallet. Sverige vil få en vanskelig jobb med å stimulere til økonomisk vekst og sysselsetting, samt å etablere europeiske organer som kan overvåke finansmarkedet. Samtidig vil det bli viktig å motvirke at enkeltland i EU igangsetter tiltak for å beskytte egen økonomi på bekostning av fellesskapet.

Klima. I desember er det duket for klimatoppmøte i København og Sverige vil jobbe for å samle EU om å tilby grønne løsninger til utviklingsland. Sverige vil også forsøke å få land utenfor EU til å godta større begrensninger i utslipp av klimagasser.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP