Nyheter

Fyrverki og vaiende flagg for irakiske soldater

Overtok kontrollen i irakiske byer.

Det var fyrverkeri, ikke bomber, som lyste opp himmelen over Bagdad da irakiske styrker formelt tok over kontrollen i en rekke irakiske byer.

Tusener av mennesker deltok i en fest i en park i Bagdad der lokale sangere framførte patriotiske sanger, og høyttalere på politistasjoner over hele landet spilte opptak av de samme sangene hele dagen.

LES OGSÅ: Frykter mer vold i Irak

Helligdag. Statsminister Nuri al-Maliki erklærte 30. juni som nasjonal helligdag for å feire at Irak hadde fått igjen sin suverenitet.

De som tror at irakere ikke kan forsvare sitt eget land, tar helt feil, sa han i en TV-overført tale til folket.

Jeg tror sikkerheten vil bli bedre når de amerikanske styrkene er ute, sier snekker Abu Mustapha, som tok del i feiringen i Bagdad.

Men i Nord-Irak kastet et nytt voldsomt angrep mørke skygger over feiringen. Minst 24 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte på et travelt utendørsmarked i byen Kirkuk, opplyser politiet.

Sikkerhetspakten. De fleste amerikanske soldatene hadde allerede forlatt Bagdad og de andre byene i forkant av den formelle maktoverleveringen. USAs to siste tropper forlot det sentrale Bagdad mandag og trakk seg tilbake til to store baser nær hovedstadens flyplass.

Tilbaketrekningen fra byene er en del av den bilaterale sikkerhetspakten mellom USA og Irak, som også krever at amerikanske soldater skal forlate landet innen utgangen av 2011.

«Hvis USA ønsker å lykkes med sin strategi for å forlate Irak, er de på et tidspunkt nødt til å stoppe å holde Maliki i hånden. Dette er et like godt tidspunkt som et hvilket som helst annet», sier skriver kommentator Tim Ripley i Janes Defence Weekly.

Stolte. «Irak: min nasjon, min stolthet, min ære» sto det skrevet på bannere i Bagdads gater tirsdag.

Mange ser den amerikanske tilbaketrekningen som en gjenopprettelse av nasjonens stolthet, seks år etter at den amerikanskledede koalisjonen gikk inn i landet og styrtet diktatoren Saddam Hussein.

Men selv om mange irakere er stolte over å få tilbake kontrollen over landets byer, er de også nervøse for at sikkerhetsstyrkene ennå ikke er sterke nok og at volden vil tilta igjen.

Sjiamuslimer frykter sunnimuslimske bombeattentater, mens sunnimuslimer er redd for at de sjiadominerte sikkerhetsstyrkene ikke vil gi dem nok beskyttelse.

Usikre. Militante grupper har trappet opp angrepene den siste måneden. Mer enn 200 personer har mistet livet, og bombeangrepene har økt usikkerheten rundt hvorvidt irakiske styrker kan håndtere Iraks sikkerhetsproblemer.

Tirsdagens overrekkelse av sikkerhetsansvaret i byene kom samtidig som det ble meldt om at ytterligere fire amerikanske soldater er drept. De fire døde mandag av skader de var påført under kamphandlinger og hevet tallet på drepte amerikanske soldater siden invasjonen til 4.321.

Iraks president Jalal Talabani takket tirsdag de amerikanske styrkene for innsatsen.

De bar byrden og farene i kampen mot det mest grusomme regimet og den felles fienden, terrorismen, sa Talabani på statlig TV.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter