Nyheter

Pilegrimsreise med paven

Fire norske gravriddere i sine iøynefallende drakter vil sette sitt preg på pavens gudstjenester i Det hellige land.

Ridderordenen av Den Hellige Grav i Jerusalem (Gravridderordenen) ble opprettet i år 1099 for å beskytte den hellige grav. I Norge har er det nå åtte gravriddere, som fortsatt bruker ordenens helt spesielle drakter.

Fredsbudskap. Fredag reiser fire av dem på pilegrimsreise til det hellige land sammen med pave Benedikt XVI. De er opptatt av at pilegrimer ikke må slutte å reise til Midtøsten selv om det er uroligheter i området.

Det er viktig for Gravridderordenen å bidra til at pilegrimer kan reise til Det hellige land. Vi kan ikke la oss styre av frykt. Paven ønsker å reise dit med et fredsbudskap, og det er spesielt for oss å få være med i hans følge, sier en av pilegrimene, Helene Lund. De fire reiser sammen med 25 ordensmedlemmer fra andre land.

Antallet kristne i området synker stadig, de utgjør nå bare rundt 2 prosent av befolkningen i Det hellige land. Pavens støtte er viktig for de som er igjen. Gravridderne er også med på å støtte opp om de kristne, og vi ønsker å bidra til fred. Vi driver blant annet mange skoler og sykehus, som er åpne for både kristne, jøder og muslimer forteller Liv Hegna.

Politisk. Som medlem av ordenen er hun forpliktet til å dra på minst en pilegrimsreise til Det hellige land, men hun hadde ikke trodd hun skulle få reise sammen med paven.

Ingen av oss har møtt ham før, det blir stort å få være med på denne reisen sammen med ham, smiler Hegna.

Reisen starter i Jordan, og Lund forteller at det er ventet at flere hundre gravriddere i ordenens spesielle drakter vil sette sitt preg på en stor utendørs gudstjeneste. Deretter reiser de 29 ridderne sammen med paven til blant annet Betlehem og Nazareth og til slutt til Gravkirken i Jerusalem.

Det er først og fremst en pilegrimsreise for paven, men reisen har også et visst politisk aspekt. Han skal på flere besøk i både Israel og de palestinske områdene for å være med på å bidra til fred, sier Hegna.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter