Forventer kunnskap om universet ikke om Gud
Professor Eivind Osnes tror det gigantiske atomeksperimentet som starter opp i Sveits i morgen skal gi mer kunnskap om hvordan universet ble til. Men til syvende og sist handler det om tro, sier forskeren. DEBATT: Hva tror du forskerne finner ut?
Onsdag skal forskere i Genève gjenskape «big bang». Kritikerne frykter det kan utslette jorden.
Scanpix
Planen er å skape et «mini big bang», sier Eivind Osnes til Vårt Land. Som norsk delegat i rådet for den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning (CERN) har han fulgt arbeidet med å bygge LHC verdens kraftigste partikkelakselerator på forholdsvis nært hold.
Vakuum. Osnes, som er instituttleder for fysisk institutt ved Universitetet i Oslo, forklarer at LHC består av to 27 kilometer lange vakuumtunneler. Protoner skal akselereres opp til en fart som nesten er like stor som lysets hastighet. I kollisjonen mellom disse protonene skapes det enorme mengder energi.
Hva er masse. I første omgang er det viktig at denne teknologien fungerer. Siden vil den utvikles. Det er planer om å sende blyprotoner gjennom disse tunnelene. Men dette vil først skje en gang i 2009. Et slikt eksperiment kan føre oss tilbake til urstoffet. Det kan kanskje gi oss svar på spørsmålet hva masse faktisk er, sier Eivind Osnes, som i forrige uke ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.
Bestill abonnement her
KJØP