Nyheter

– Palestina-bistand fremmer korrupsjon

To av tre palestinere mener pengestøtte fra Vesten fremmer korrupsjon og skjerper konflikten mellom partiene Hamas og Fatah.

4.000 palestinere har svart på en spørreundersøkelse fra norske Fafo. I tillegg til uheldige virkninger mener flertallet at pengene fra Vesten heller ikke gir de positive virkningene som er ønsket:

  • 50 prosent mener pengestøtten bidrar minimalt eller ingenting til å gjøre selvstyremyndighetene bedre i stand til å yte tjenester overfor befolkningen.
  • 63 prosent mener den økonomiske støtten bidrar lite eller ingenting til å bekjempe fattigdom.

Forverring. Fafo påpeker at de økonomiske og politiske forholdene i Palestina de siste to årene har forverret seg betraktelig. 55 prosent sier at deres økonomiske situasjon har blitt dårligere de siste seks månedene, noe flere på Gazastripen (62 prosent) enn på Vestbredden (52 prosent). 34 prosent sier at de ikke vil klare å dekke sine grunnleggende behov for mat og klær og lignende de neste tre månedene.

I en av fem husholdninger er det noen som vurderer å flytte. 20 prosent av dem vil flytte til Vesten, mens de andre ønsker seg til et arabisk land eller et annet sted i Palestina. Bare 42 prosent tror de vil få mulighet til å flytte.

Flest støtter Fatah. Hvis det hadde vært valg i dag, ville 52 prosent stemt på Fatah, mens 22 prosent ville stemt Hamas. Fatah er størst både på Gazastripen og Vestbredden, men flest støtter Hamas i Gaza.

Når palestinerne i undersøkelsen skal si hva de mener er viktigst i palestinsk politikk, ser rangeringen slik ut:

1. Bedring av økonomien

2. Forsoning mellom Fatah og Hamas

3. Løslatelse av palestinske fanger fra israelske fengsel.

4. Fredsprosessen.

60 prosent av de spurte ønsker at Hamas og Fatah går til forhandlinger for å bilegge striden mellom de to partiene.

Synkende tro på Abbas. Spørreundersøkelsen viser også en tendens til at færre palestinere støtter fredsforhandlingene mellom president Abbas og Israel. 47 prosent ønsker at disse forhandlingene fortsetter, mens det var 77 prosent som støttet forhandlingene i desember 2006.

Direkte forhandlinger mellom Israel og Hamas har høyere støtte:

  • 84 prosent ønsker at Hamas og Israel forhandler om å frigi fanger,
  • 66 prosent vil at de to partene skal forhandle om å oppheve blokaden av Gazastripen,
  • 64 prosent vil at Israel og Hamas skal forhandle om langvarig våpenhvile,
  • 54 prosent ønsker at partene forhandler om varig fred.
Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter