Nyheter

FN slår full alarm

Flere tusen sivile flykter fra nye harde kamper øst i Kongo. FN og hjelpeorganisasjoner er ekstremt bekymret for situasjonen.

Selv om kampene mellom regjeringssoldater og styrker lojale mot den avhoppede generalen Laurent Nkunda mandag hadde stanset, virker situasjonen høyst uavklart. Også den regjeringsvennlige militsen Mai Mai bidrar til urolighetene.

Den siste oppblussingen i det svært urolige området har fått FN og flere hjelpeorganisasjoner til å slå full alarm. Situasjonen er allerede prekær i Kongo, hvor millioner av mennesker de siste ti årene har mistet livet som følge av krig, sult og sykdommer.

Frykter blodbad

Verdens største fredsbevarende FN-operasjon (MONUC) er bygget opp over flere år for å bringe fred til Kongo, men øst i landet er det fortsatt svært urolig.

– Vi er ekstremt bekymret for situasjonen, sier talskvinne Sylvie van den Wildenberg fra MONUC.

Hun fastslår at Mai Mai-militsen må legge ned våpnene slik regjeringen krever. Samtidig henstiller FN-talskvinnen Nkundas opprørere om å utnytte den forlengede fristen de har fått fra regjeringen til å la seg avvæpne og slutte seg til de offisielle militærstyrkene igjen.

Ledere fra de største norske hjelpeorganisasjonene besøke nylig Kongo og sier i en felles uttalelse at de frykter et nytt blodbad i landet.

– Denne konflikten har vi ikke lov til å glemme, sier generalsekretær Tomas C. Archer i Flyktninghjelpen.

Nekter samtaler

Situasjonen er uavklart fordi president Joseph Kabila, som fredag møter sin amerikanske kollega George W. Bush i Washington, utelukker samtaler med Laurent Nkunda. Men opprørsstyrkene venter for sin del på beskjed om samtaler med regjeringen, ifølge Nkundas talsmann Seraphin Mirindi.

– Vi holder våre posisjoner og venter på regjeringens beslutning om å gjennomføre direkte samtaler med oss, sa han mandag.

Samme dag ble det klart at regjeringsstyrker hadde tatt tilbake kontrollen over byen Rugari, hvor det var harde kamper i helgen.

Krever avvæpning

Militsen Mai Mai, som sier den kjemper på regjeringens side mot Nkunda, kompliserer bildet ytterligere. Regjeringen har fastslått at militsen risikerer å bli utsatt for et militært angrep dersom den ikke legger ned sine våpen i løpet av mandag.

De siste kampene skal ha oppstått da Mai Mai angrep Nkundas styrker, som svarte med å angripe både regjeringsstyrker og Mai Mai-militsen.

FN har sendt en såkalt hurtig reaksjonsstyrke til de urolige områdene for å bistå regjeringsstyrkene.

– Opprørerne trakk seg tilbake til åskammer lenger øst da vi kom, sier MONUCs militærtalsmann, major Prem Kumar Piwari.

Etniske overtoner

Den avhoppede generalen Laurent Nkunda, som har rundt 5.000 opprørere under sin kommando, ser på seg selv om en beskytter av tutsiminoriteten øst i Kongo. Han anklager landets regjering for å samarbeide med hutuer som var involvert i folkemordet i nabolandet Rwanda i 1994, noe regjeringen avviser. Rundt 800.000 mennesker ble drept under folkemordet i Rwanda.

Flere tusen menn, kvinner og barn som nå drives på flukt øst i Kongo, bærer med seg madrasser, jerrykanner, vaskefat og bylter med eiendeler på hodet. Enkelte hadde også med seg geiter og kveg.

– Vi er alle sammen hutuer. Når det oppstår problemer som dette, beveger ikke tutsiene seg sammen med oss. De drar for seg selv, sier Samuel Subomana (20) fra byen Rugari, som ble herjet av kamper i helgen.

MONUC har satt opp en midlertidig base for å ta seg av internflyktningene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter