Nyheter

Sønnene hedret Diana

«Må han som er så rik på herlighet, gi deres indre menneske kraft og styrke ved sin Ånd», leste prins William fra Bibelen.

– Hun var ganske enkelt den beste moren i verden, sa prins Harry i sin meget personlige minnetale for prinsesse Diana på tiårsdagen for hennes død.

Foran 500 prominente gjester i gardekapellet i London snakket den 22-årige prinsen varmt om moren som han mistet som 12-åring.

– Å miste en forelder så plutselig i så ung alder – som også andre har opplevd – er ubeskrivelig sjokkerende og trist, sa Harry, som var kledd i svart dress med et militært slips.

– Før og etter

Livet ble ifølge Harry forandret for alltid, både for ham og broren William (25), etter at Diana døde.

– William og jeg kan dele livene våre i to. Det var de årene da vi var velsignet med den fysiske tilstedeværelsen til både vår mor og far, og så er det de ti årene etter vår mors død, sa Harry mens storebroren satt med bøyd hode på første rad.

Noen minutter tidligere hadde William åpnet gudstjenesten med å lese vers fra Paulus’ brev til efeserne.

– Det var en hendelse som forandret livene våre for alltid, slik det må ha gjort for alle som mistet noen den natten, fortsatte Harry.

Han mintes også sin mors «uforlignelige livsglede, latter, lek og galskap» og fortalte hvordan hun kunne le hysterisk og ukontrollert av ting som var skjedd i løpet av dagen.

– Hun gjorde oss og så mange andre mennesker glade. Må dette være måten hun blir husket! avsluttet Harry og høstet applaus fra de hundrevis av menneskene som fulgte gudstjenesten på skjerm utenfor kapellet.

Blant gjestene inne i kapellet var statsminister Gordon Brown, hans forgjenger Tony Blair og popsangeren Elton John.

Taus butikk

Også i varehuset Harrod’s i London var dagen preget av at det er ti år siden prinsessen og kjæresten hennes Dodi Al Fayed døde i en bilulykke i Paris idet de forsøkte å komme seg unna paparazzifotografer.

I to minutter sto livet stille i det kjente varehuset. Den tause markeringen ble ledet av Dodis far og Harrod’s eier, Mohamed Al Fayed, rett ved en bronsestatue av Diana og Dodi med inskripsjonen «Uskyldige ofre». Utenfor butikken hang to britiske flagg på halv stang, og det var etablert en liten plass hvor publikum kunne sette ned stearinlys til minne om de to. Også et utstillingsvindu ble fredag brukt til minne om paret.

Dodis søster var med på minnegudstjenesten, men ikke faren. Den egyptiske forretningsmannen mener at Diana og sønnen hans døde som følge av et komplott som skulle hindre at Diana giftet seg med en muslim.

Ingen Camilla

Mens prins Charles og hans mor dronning Elizabeth II deltok på gudstjenesten, hadde prinsens nåværende kone, Camilla, meldt forfall fordi hun etter eget utsagn ikke ønsket å ta oppmerksomheten bort fra markeringens hensikt. Ifølge avisen Evening Standard hadde hun reist fra London fredag.

Det ble i løpet av fredagen arrangert en rekke seremonier til minne om Diana både i London og andre britiske byer. Blant stedene der folk samlet seg var Dianas tidligere hjem, ved Kensington Palace i London.

I Paris la Diana-beundrere ned blomster, bilder og lys like ved tunnelen der den fatale ulykken skjedde, samtidig som trafikken gikk som vanlig på veien der hun omkom.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter