Nyheter

Skal bli proffere i overgrepssaker

Veileder skal få kirkelige arbeidsgivere til å håndtere mistanker og anklager om seksuelle overgrep bedre.

På en pressekonferanse mandag understreket kirke- og kulturminister Trond Giske at målet er å forebygge overgrep, bevisstgjøre og sørge for at slike saker blir håndtert profesjonelt. I samarbeid med Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) har Kirke- og kulturdepartementet utarbeidet en veileder for arbeidsgivere i Den norske kirke.

Skal være trygt

Administrerende direktør i KA, Frank Grimstad, har vært en pådriver for veilederen.

– Vi har ikke noen grunn til å si at kirken er verre enn andre når det gjelder overgrep og håndtering av dem. Men for oss er det viktig at folk skal ha en grunnleggende tillit og kunne komme til kirkelige arrangementer og føle seg trygge, sier Grimstad.

Rydde i roller

KA-direktøren mener ett av målene med veilederen også er å avklare roller. Ifølge ham har det vært en del uklarheter om hvem som har ansvar for hva. Veilederen understreker at etterforskning av saken er politiets oppgave, domstolene skal avgjøre skyldspørsmålet, og arbeidsgiver skal vurdere hvilke konsekvenser saken får for arbeidsforholdet, uavhengig av om den anklagede blir dømt i rettsvesenet. Veilederen går også gjennom hvem som har ansvar for hva innad i kirken.

Skille sak og sjelesorg

Grimstad oppfordrer dessuten til å skille bedre mellom sjelesorg og saksbehandling. Den som håndterer en overgrepssak skal verken ha sjelesorgsamtaler med den ansatte som er anklaget for overgrepet, eller den som mener seg utsatt for overgrep.

– Som sjelesørger kan man motta informasjon man er pålagt å håndtere med taushet. Da kan man som saksbehandler bli sittende og vite ting man ikke skal vite. I tillegg er det fort gjort at man kan komme i et uføre og bli dårligere i stand til å håndtere saken uavhengig, for eksempel hvis overgriperen selv har vært utsatt for overgrep, og forteller om dette i sjelesorg.

Lokale planer

Statsråden understreker at det store innslaget av frivillig arbeid og kirkens sjelesørgerrolle gjør kirkens ansvar på dette området særlig viktig.

– Vi vet at man i noen tilfeller har blandet roller, og opprydding der tror jeg er viktig. Vi vet også at slike saker har blitt lagt lokk på og forsøkt løst i det stille til offerets ugunst, uten at den har blitt etterforsket av politiet.

Giske oppfordrer nå alle arbeidsgivere i Den norske kirke til å utarbeide en lokal beredskapsplan. Veilederen inneholder en smørbrødliste til hva en slik plan bør ta hensyn til.

– Den lista vet vi allerede er et nyttig verktøy, sier ministeren.

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Mer fra: Nyheter