Nyheter

Vurderer tettere kontroll med trossamfunn for å sikre barn

– Vi har for liten kontroll over hva som skjer i lukkede, religiøse miljøer, sier Barneombudet. Kulturdepartementet ser på tilsynsmuligheter.

Kulturminister Linda Helleland utelukker ikke at det kan bli aktuelt med tettere kontroll av trossamfunn i Norge, slik barneombudet etterlyste i Debatten på NRK torsdag.

– Vi holder på å vurdere om det er grunnlag for å endre lovverket, blant annet ser vi på et tilsyn slik som Barneombudet ønsker seg, sier hun.

LES OGSÅ: «Brev til brent barn»

Soldater for Jesus

Debatten om barns behandling i lukkede trossamfunn, ble nok en gang aktualisert med pastorsønn Anders Torp sin nye bok Jesussoldaten, der han forteller om hvordan det var å vokse opp i Seierskirken og Oslokirken.

Han skildrer seanser med demonutdrivelse, maktmisbruk og manipulering i sin oppvekst.

LES OGSÅ: – Jeg så demonutdrivelser

Torp var også med i VGTVs serie Frelst, som har reist ytterligere spørsmål rundt holdninger i norske frikirkesamfunn.

Tidligere medlem av Jesus Revolution Army, Rut Helen Gjevært, står bak serien og tar samtidig et oppgjør med organisasjonen.

ALF GJØSUND KOMMENTERER: «Nytter ikke bruke tvang mot lukkede trossamfunn»

Vil ha innsyn

Slike historier vil Barneombudet ha slutt på. Fagsjef Camilla Kayed mener vi har for liten kontroll over hva barn blir utsatt for i lukkede trossamfunn.

Til NRK uttalte Kayed at staten bør drive tilsyn med slike samfunn for å kontrollere at barns rettigheter gjennom FNs barnekonvensjonen blir fulgt.

– Det er på tide vi får kontroll på andre ting enn medlemstall og vigselsmuligheter i disse samfunnene. Det viktigste er hvordan barn har det i menighetene, og Kulturdepartementet må få kontroll over dette, sa hun.

Hun ønsker blant annet at ledere får en plikt til å informere menigheten om at barn ikke skal slås, og at myndigheten følger med på om dette gjennomføres.

LES OGSÅ: Anders Torp forteller om bruddet med pastorfaren Jan-Aage Torp, Oslokirken og demonutdrivelser

Snur

Barneombudet sendte i fjor et brev til Kulturdepartementet der de etterlyste nærmere innsyn i holdninger og praksis når det gjelder vold mot barn i norske trossamfunn.

Departementets svar var da at det var opp til fylkesmannen å frata retten til forstandertjeneste hvis vilkårene for dette ikke er oppfylt.

Nå sier altså kulturminister Linda Helleland at hun likevel vil se på mulighetene for ytterligere kontroll. Hun fastholder likevel at overgrep mot barn eller like straffbart i samfunnet ellers som i lukkede trossamfunn.

– Overgrep mot barn er uakseptabelt uansett. Det er en sak for politi og barnevern, også når det skjer i trossamfunn. Det er også viktig å minne om at alle som jobber med barn har en plikt til å melde i fra hvis de er bekymret for at overgrep kan skje, sier hun.

VÅRT LAND MENER: Ledere må på banen om usunn tro

Vil ikke særbehandles

Pastor i Filadelfiakirken i Oslo, Anders Hegertun, ønsker mer åpenhet velkommen. Samtidig mener han det blir feil at trossamfunn behandles mer suspekt enn andre som organiserer barn.

Han mener det er en myte at ateistisk barneoppdragelse er mer nøytral enn en basert på kristne verdier.

LES OGSÅ: Jesus Revolution-grunnlegger ut mot VG

– Vi vil gjerne la hvem som helst kikke oss i kortene, men det kan ikke skje på en måte som krenker religionsfriheten eller kaster en generell mistanke mot alle trossamfunn. Her må alle som har barn i aktivitet behandler likt, for eksempel idrettslag.

Men er det ikke en vesensforskjell mellom det presset et barn kan føle i et lukket samfunn, og det som oppleves i et idrettslag som tar opp en liten del av fritiden?

– Jeg er enig i at trossamfunn kan være altoppslukende og det er et ansvar kristne ledere må ta på største alvor. Men prinsipielt bør barn være like beskyttet på alle arenaer, sier han.

LES OGSÅ: – Det gjør noe med små barnesinn å få høre at Gud blir lei seg

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter