Religion

Viste frem sporene etter terroren

Bare halvparten av dem som pleier å møte opp var tilstede under Al-Noor Islamic Centres fredagsbønn før helgen. Shan Mohammed (24) tror det vil ta lang tid før medlemmene vil føle seg trygge igjen.

Bilde 1 av 3

– Jeg og mange andre var i sjokk, og klarte ikke helt å forstå hva som har skjedd. Det er mange av oss som har vokst opp og bodd i Bærum som har gått i denne moskeen i 20 år. Vi har en nær relasjon til moskeen og til alle som går der, sier Shan Mohammed (24).

LES MER: Manshaus oppsøkte læstadiansk menighet

Frarøvet trygghet

Han var i Oslo da de første meldingene om skytingen i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum kom forrige lørdag. Politiet har i ettertid siktet den 21 år gamle Phillip Manshaus for drap på stesøsteren sin og forsøk på terror i moskeen.

Shan Mohammed satt og fulgte med på nyhetene hele kvelden, og lurte på hvordan dette kunne skje. For han har moskeen vært et trygt og fredfullt sted. Et sted hvor han kunne få ro. Terrorangrepet har endret den følelsen.

– Den tryggheten man kjente på før tok man som en selvfølge, men det kan vi ikke nå. Det kommer til å ta lang tid for oss å bearbeide dette. Utryggheten tror jeg både vi som går i denne moskeen og generelt alle andre muslimer også føler på, sier Mohammed.

Han forteller at lignende hendelser ute i verden også har berørt han som muslim.

– Jeg har ikke utelukket tanken om at det kan skje hos oss også, og moskeen har på eget initiativ tatt steg for å bedre sikkerheten. Men når det først berør vårt eget lokalmiljø blir det plutselig en helt annen virkelighet.

LES MER: Trossamfunn markerte solidaritetsaksjon: – Et angrep på alle troende

Tydelige spor

Lørdag åpnet Al-Noor Islamic Centre dørene for mediene. Moskeen bærer fortsatt preg av angrepet. Det ligger knuste glasskår fra nødutgangen terrorsiktede Phillip Manshaus tok seg inn gjennom, på bakken.

Synlige svarte kulehull preger de kritthvite veggene. Helt innerst i rommet ligger et bønneteppe fullt av inntørkede blodflekker. Moskeen er fylt av journalister og fotografer.

Terror mot moskeen al-Noor i Bærum lørdag 10. august.

Waheed Ahmed, informasjonsansvarlig for Al-Noor Islamic Centre, var selv hjemme da han først fikk vite om skytingen. Sammen med andre styremedlemmer satte han seg i bilen og kjørte til moskeen. Han forteller at det i ettertid har vært viktig for dem å vise åpenhet.

– Storsamfunnet har stått på lag med oss og støttet oss siden dag én. Vi har fått masse meldinger og blomster, og da er det viktig å vise at vi setter pris på det. Vi ønsker at folk skal få se hva en sånn hendelse setter av spor og vi ønsker å fortelle det til alle i Norge, sier han.

LES MER: – Terroristen kidnapper kristendommen til sitt formål

Halvparten møtte opp

Han opplyser at inntil videre er moskeen stengt for medlemmene.

– Det er fortsatt en del formaliteter som må plass. Vi er i dialog med forsikringsselskap og vi skal ha takstmannen på besøk for å få vite omfanget av skadene. Vi må først få gjort det, så blir det en opprydning og så åpner vi igjen, sier Ahmed.

Hvordan har medlemmene deres opplevd angrepet?

– De er preget og redde. På helgens fredagsbønn møtte bare halvparten av de som pleier opp. Vi har vært i dialog med flere og det som blir sagt er at de frykter for å komme tilbake.

Hafeez Ahmed, forstander ved Al-Noor Islamic Centre, var også til stede da pressen ble invitert inn i moskeen. Han forteller at kommunen har vært behjelpelig med å få tak i midlertidige lokaler.

Terror mot moskeen al-Noor i Bærum lørdag 10. august. Styreleder Hafeez Ahmed.

– Fredag fikk vi låne lokaler på Rykkinn skole. Vi har et godt samarbeid og en god dialog med kommunen, sier han.

Han opplyser at moskeen i etterkant av terrorangrepet i New Zealand innførte sikkerhetstiltak, og at dette er noe moskéledelsen vil jobbe mer med i tiden fremover.

LES MER: Høyre-topp ber Erna Solberg om handlingsplan mot muslimhat

Annerledes feiring

Angrepet på Al-Noor Islamic Centre skjedde dagen før muslimer over hele verden feiret den islamske høytiden id. Shan Mohammed sier feiringen i år ble annerledes.

– Id er en viktig høytid for oss som vi ser frem til i lang tid, og i moskeen kommer hele lokalsamfunnet sammen for å feire. Angrepet på moskeen, og ikke minst angrepet på heltene våre, gjorde det hele til en uvirkelig dag. Midt oppi det var det også en familie som hadde mistet sin datter, våre tanker var med dem også, sier Mohammed.

LES MER: Heltene etter moskéangrepet hedret under seremoni

Trygghet

I etterkant av angrepet har muslimske ledere diskutert sikkerhetstiltak i norske moskeer. Flere aktører har til tatt orde for en handlingsplan mot islamofobi. Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og kulturminister Trine Skei Grande (V) har begge uttalt til Vårt Land at de vil vurdere en slik handlingsplan. SV har tidligere tatt til orde for det samme. Mohammed mener myndighetene ikke må ta for lett på den frykten som norske muslimer kjenner på.

– Alle relevante myndigheter må imøtekomme den frykten som er der ute. Mange norskmuslimer har følt på og snakket om en økende grad av islamofobi i mange år, så vi er allerede langt på overtid. En handlingsplan mot Islamofobi har man jobbet lenge med, denne må man vedta.

– Føler du deg trygg?

– Rett etter dette angrepet så må nok svaret være nei. Dette har gjort at mange føler seg veldig utsatt, hvor de både er redde for sin helse og ikke minst føler de at deres identitet som muslimer er under angrep.

---

Moskéangrepet

  • Lørdag 10. august tok Philip Manshaus seg inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum bevæpnet med skytevåpen.
  • I forkant skal han ha publisert et innlegg på nettforumet endchan, hvor han tar til orde for rasekrig.
  • Manshaus er nå siktet for drap på sin stesøster Johanne Ihle-Hansen og terrorhandlingen i Bærum.
  • Han erkjenner ikke straffskyld.
  • Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion