Politikk

– Viser at Høyre er blottet for høyrepopulisme

Torbjørn Røe Isaksen flytter debattens midtpunkt og viser at Høyre ikke flørter med høyrepopulistisk retorikk, slik søsterpartier i Europa gjør, mener valgforsker.

– Torbjørn Røe Isaksen gjør noe politisk når han skriver som han gjør om muslimhat, sier Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Men det er ingen markering i møte med kritikk om at Høyre tar for lett på utspill fra enkeltpolitikere i Fremskrittspartiet, mener valgforskeren:

– Jeg synes man skal lytte til politikere når de sier hva som er deres intensjoner. Dette er ikke nødvendigvis ment som en markering eller en skjult markering mot Frp.

LES OGSÅ: Kommentar: «Muslimhat er en sikkerhetstrussel. Det krever en mobilisering i hele samfunnet»

– Flytter midtpunktet i debatten

Tvert imot er næringsministerens utspill en «logisk konsekvens av grunnholdningen i dagens Høyre», ­mener Tuastad.

– Høyre tenker rett og slett mer liberalt enn Frp i innvandrings- og sikkerhetsspørsmål. De har ikke det samme behovet for å markere seg overfor innvandringsskeptiske velgere. Dermed behøver Høyre heller ikke ha den dobbeltkommunikasjonen som Frp, helt forståelig, har for å bevare oppslutningen sin.

Med det sikter valgforskeren til det mye omtalte skillet mellom «regjerings-Frp» og mer frittalende stortingsrepresentanter.

– Så hva er det da Isaksen «gjør» politisk?

– Han flytter midtpunktet i debatten vekk fra typiske høyrepopulistiske utspill, som man ser søsterpartier i Europa, flørter med. For eksempel det konservative partiet i Storbritannia. I stedet markerer han at dagens Høyre er blottet for høyrepopulisme, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Muslimhat gjorde kvinner så redde at moské arrangerte selvforsvarskurs

– Restriktive, men edruelige

Valgforskeren understreker at Høyre er restriktive i innvandringspolitikken, men mener Isaksen viser at de er anstendige.

– Han har en edruelig, god, ­intellektuell analyse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk