Nyheter

Ville ikke lage retningslinjer for kirkeasyl

I stedet ble det laget et «ressursdokument».

Allerede i 1993 kom Bispemøtet med en prinsipputtalelse om kirkeasyl. Fem år senere vedtok Mellomkirkelig råd (MKR) en veiledning til menighetene om kirkeasyl, etter at kirken hadde laget rapporten Kirkeasyl: Erfaringer, dilemmaer og veien videre.

Da justisminister Anders Anundsen (Frp) høsten 2013 instruerte Politidirektoratet (POD) om løse kirkeasyl-problemet sammen med Den norske kirke, bestemte kirkeledelsen at man skulle revidere anbefalingene til menighetene om kirkeasyl som ble laget i 1998.

Rett før jul i 2014 leverte en arbeidsgruppe dokumentet En betenkning om kirkeasyl. Her slo kirken fast at de ikke har etablert ordningen:

«Kirken vil alltid være de svake og forfulgtes talsmann. Men kirkeasyl er ikke en alternativ rettsorden i vårt samfunn. Kirkeasyl er noe mennesker i nød selv etablerer når de går inn i en kirke for å søke tilflukt der.»

LES MER: Biskop ber Listhaug stoppe utsendelsene til Russland

Bare råd

Mellomkirkelig råd, som hadde ansvaret for dokumentet, var tydelige på at de ikke hadde laget retningslinjer for kirkeasyl:

«Betenkningen er å forstå som et ressursdokument. Mellomkirkelig råd ønsker ikke å lage retningslinjer for kirkeasyl. Mellomkirkelig råd vil heller ikke vedta noen ‘anbefalinger’ i denne saken. Men rådet mener betenkningen har betraktninger som menighetene kan ha nytte av.»

– Fordi kirken ikke har etablert ordningen med kirkeasyl, ville vi ikke lage retningslinjer. Men fordi lokalmenigheter trenger hjelp og veiledning i møte med kirkeasyl, laget vi et ressursdokument, sier direktør Jens-Petter Johnsen i Kyrkjerådet.

Derfor inneholder dokumentet en lang liste med praktiske råd.

LES MER: Norge vil overholde strenge returfrister

Må selv vurdere

Selv sa MKR dette da de presenterte dokumentet:

«Kirkeasyl er en praksis med lang tradisjon i Norge og i verden, men er ikke en kirkelig ordning eller institusjon som Den norske kirke har regler eller retningslinjer for. Hvis et kirkeasyl oppstår, må den enkelte menighet selv vurdere hvordan den best skal handle og forholde seg til situasjonen.»

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter